Србији место у ЕУ

Бивши председник Европске комисије Жозе Мануел Барозо уверен је да Србија треба да буде у Европској унији. Наглашава да су реформе Владе премијера Александра Вучића, са Унијом или без ње, у интересу грађана.

Србија 06.12.2014 | 18:36
Србији место у ЕУ

Жозе Мануел Барозо је рекао да је "веома поносан што је био на челу Комисије када је изнет предлог за отварање преговора са Србијом".

"Процес је почео, добро иде. Знам да премијер Александар Вучић има снажан мандат свог народа. Надам се да ће бити остварен истински напредак на путу Србије ка ЕУ. Верујем да Србија треба да буде у ЕУ", рекао је Барозо за Тањуг.

Као неправду је окарактерисао то што је у време социјализма Србија била ближа Европи него други, али је, због трагедија које су се десиле, због транзиције којом се није добро управљало, реалност да је Србији требало више времена него другима.

Барозо верује да ће бити остварени много блискији односи Србије и ЕУ, али није желео да лицитира са датумима.

"Сада је потребно остварити напредак у преговорима и, у вашој земљи, у економским реформама, на плану владавине права и државне администрације", истакао је Барозо.

На питање како види напоре Владе на спровођењу реформи, Барозо подсећа на став који је ЕК изнела у време док је он сам био на њеном челу.

"Признајемо да је остварен напредак у више области – владавини права, независности правосуђа, реформи администрације, у погледу регионалне сарадње и то посебно када је реч о односима с Приштином. То је добро за Србију, за регион", рекао је Барозо.

Има, међутим, области где треба наставити с напорима, и то са великом одлучношћу, као што је слобода штампе, поштовања свих принципа владавине права, неки елементи економских реформи.

"Извршили смо позитивну процену, а истовремено охрабрујемо српске власти да одлучно наставе са реформама, уз уверење да ће те реформе, са ЕУ или ње, увек бити у интересу грађана Србије", нагласио је Барозо.

Бивши председник ЕК сматра, такође, да Србија, која од 1. јануара наредне године преузима председавање ОЕБС-у, може да искористи своје традиционално добре са Русијом и да помогне да се побољша садашња политичка и дипломатска атмосфера која, према његовим речима, није добра.

"Србија традиционално има добре односе са Русијом и то, са моје тачке гледишта, није проблем. Износим лични став. Лично, од Србије очекујем да искористи те добре традиционалне везе како би покушала да увери руско руководство колико је важно не враћати се на логику 'хладног рата', агресивној реторици. И да смо конструктивни на нашем континенту", рекао је Барозо.

Истичући да веома цени Русију, као велику земљу и велику цивилизацију, Барозо каже да је ЕК у претходних 10 година покушавала да има боље, конструктивније односе са Русијом.

"Нажалост, Русија није могла да прихвати неке одлуке суверене Украјине, која је желела и жели да буде ближа ЕУ. Био сам на челу једне од најзначајнијих институција ЕУ 10 година и никада није постојала намера да се Руси гурну у проблеме. Али, с друге стране, нисмо могли да кажемо не земљи која жели да нам се приближи, као што је случај са Украјином. Морамо да поштујемо право сваке суверене државе да изрази своју жељу", рекао је Барозо.

Говорећи о томе какву је ЕУ оставио иза себе, Барозо указује на чињеницу да се Унија у претходних 10 година суочавала са најзначајнијом економском кризом до сада.

"И успели смо да се одупремо. Упркос бројним предвиђањима, Грчка није напустила еврозону, није било дезинтеграције еврозоне, напротив – сада имамо више чланица и ојачали смо управљање еврозоном", рекао је Барозо.

Уз нова правила за финансијску супервизију и нове инструменте који омогућавају да се подрже најпогођеније земље – својеврсни европски ММФ – може се рећи да смо упркос многим тешкоћама које су биле и још су јаке показали изузетну способност опоравка, капацитет Уније да се прилагоди и да иде напред, оценио је Барозо.

"Године 2004. смо имали 15 чланица, а данас 28. То је задивљујуће и то показује да је, упркос кризи, ЕУ била у стању не само да се даље интегрише у еврозони већ и да се прошири. Готово смо удвостручили број чланица, а евро је данас јак, кредибилан и стабилан", рекао је Барозо.

Упитан шта се може очекивати у наредних пет година када је реч о ЕУ, Барозо каже да, након што је добијена битка за стабилност, сада треба обезбедити економски раст.

"И даље постоје проблеми, пре свега незапосленост. Сада постоје мере које су владе држава чланица спремне да спроведу, превасходно у погледу инвестиција. Верујем да ћемо у ЕУ наредних пет година видети јачи раст", закључио је Барозо.

Бивши председник ЕК је јуче боравио у Београду где је учествовао на међународној конференцији "Европска унија и Западни Балкан 2015–2020. – шансе партнерства и обостране недоумице", у организацији Института за јавну политику, а боравак у главном граду Србије био је прилика и за сусрет са премијером Александром Вучићем.

Коментари / 0

Оставите коментар