Храбре реформе Владе Србије

Бивши председник Европске комисије Жозе Мануел Барозо изјавио је данас на састанку са премијером Србије Александром Вучићем да су реформе које Влада спроводи храбре и оправдане и да је уверен да ће дати очекиване резултате.

Србија 05.12.2014 | 21:30
Храбре реформе Владе Србије

Премијер Вучић је истакао значај структуралних реформи које Влада спроводи у цилљу побољшања економске ситуације у земљи и стварања повољних услова за улагања страних инвеститора, саопштено је из Канцеларије за сарадњу са медијима Владе.

Током сусрета било је речи о седници Савета безбедности Уједињених нација о Извештају о раду УНМИК-а на Косову и Метохији. Српски премијер је изразио очекивање да ће дијалог између Београда и Приштине ускоро бити настављен.

Барозо је похвалио наставак процеса помирења, као и допринос Србије миру и стабилности у региону и пружио је пуну подршку европском путу Србије изразивши наду да ће она постати пуноправни члан европске породице, наведено је у саопштењу.

Барозо је изразио уверење да ће процес ширења Уније бити настављен те да ће земље западног Балкана постати чланице у не тако далекој будућности.

Он је, говорећи на међународној конференцији "Европска унија и Западни Балкан 2015-2020 - шансе партнерства и обостране недоумице", у организацији Института за јавну политику, која се одржава данас у Београду, казао да данашња влада Србије и премијер Александар Вучић имају снажан мандат и капацитет да воде земљу у правцу ЕУ, на путу који је отворен.

Такође је истакао да је поносан што је, као председник ЕК предложио Савету ЕУ отварање преговора са Србијом и Црном Гором.

И поред замора, он је убеђен да ће се процес ширења наставити, јер је то у обостраном интересу.

Барозо је подвукао да је проширење ЕУ био до сада велики успех, поредивши Пољску и Украјину, те наводећи да статистике показују да се Пољска, после пријема, за четири пута више развила по питању просперитета од Кијева.

"ЕУ је успела да прошири просперитет и стабилност", подвукао је он истичући да се Унија није ширила на Балтик, Бугарску и Румунију данас не би имали само једну кризу као што је у Украјини, већ много криза на старом континенту.

Барозо је подсетио да Члан 42 документа ЕУ јасно каже да сваки кандидат има право да постане члан ЕУ ако је посвећен да брани вредности слободе и мира, те додао да је у Солуну дато обећање западном Балкану.

Рекавши да данас говори искључиво у лично име, јер више нема функцију у ЕУ, он је изразио уверење да ће ЕУ моћи да прими земље западног Балкана.

Такође је оценио да постоји напредак у земљама региона по питању владавине закона, економије, али и да постоје области у којима је потребно више чинити.

С тим у вези је указао да се слободи штампе мора посветити посебна пажња, јер нема демократије без слободних медија.

"ЕК уме некада да буде веома оштра у примедбама, али то треба гледати као на чврст начин показивања људбави. Циљ је да се земљи помогне на путу у ЕУ", подвукао је Барозо.

Он је рекао да познаје Србију, и да је у Београду боравио 1989.године, на Самиту несврстаних када је чуо од неких да ће се земља распасти, у шта није могао да верује.

Међутим, подвукао је да се то ипак десило због националистичких трендова.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

види му слатког осмјеха

05.12.2014 23:43

Пази папка ал' му је драго што му је дошао барозо и муља га да му придаје некакав значај. Обојица су у игри против промјена у Републици Српској. А у јавности тврде нешто друго.

ОДГОВОРИТЕ