ЕУ неће спуштати критеријуме за БиХ

Високи представник ЕУ за спољне послове и безбједносну политику Федерика Могерини изјавила је данас у Сарајеву да ЕУ неће спуштати критеријуме и стандарде које очекује да БиХ испуни на европском путу.

Босна и Херцеговина 05.12.2014 | 17:02
ЕУ неће спуштати критеријуме за БиХ

"Услови остају исти и они се неће мијењати ни у будућности. Можемо говорити о промјени редослиједа приоритета, односно како унаприједити приступ неким питањима, као што су социо-економске реформе и
функционалност земље", рекла је Могеринијева на конференцији за новинаре.

Она је истакла да су политички лидери у БиХ данас исказали знатну политичку вољу да испуне очекивања ЕУ и да се на новим основама настави пут европских интеграција.

"Показана је воља политичких лидера и домаћих институција да се крене у нову фазу процеса, да би се ствари помакле напријед", нагласила је Могеринијева.

Могеринијева је рекла да ће 15. децембра на састанку министара иностраних послова ЕУ бити поднесен извјештај о њеној посјети БиХ, заједно са европским комесаром за политку сусједства и преговоре о проширењу Јоханесом Ханом.

"Након тога биће дефинисани кораци о томе како конкретизовати политичку вољу за наставак процеса европских интеграција, односно биће дефинисане конкретне мјере које треба да предузму домаће институције", нагласила је Могеринијева.

Наводећи да је ово њена прва заједничка посјета БиХ са европским комесаром за политку сусједства и преговоре о проширењу, и да то говори и о новом начину функционисања Европске комисије који подразумијева блиску сарадњу и координисан приступ, Могеринијева је најавила да ће наредна посјета услиједити ускоро.

"Разлог данашње посјете јесте дискусија на нивоу министара иностраних послова ЕУ у новембру када смо разматрали како можемо искористити предности периода након избора у БиХ и избора за тијела институција
ЕУ и да ли постоји начин да се представници БиХ и ЕУ приближе не само декларативно, него и конкретно", појаснила је она.

Могеринијева је поручила да предстојећи период може бити заиста добра прилика за БиХ, домаће институције и политичке лидере да остваре напредак на путу ка ЕУ.

"Имамо прилику да превазиђемо све разлике, подјеле из прошлости и да нађемо заједничку перпсективу. БиХ може постати члан продице ЕУ, тврдимо да све земље западног Балкана имају перспективу у ЕУ, а сада треба видимо како се то може обезбиједити", истакла је Могеринијева.

Она је напоменула да ни са ким од политичких лидера у БиХ данас у Сарајеву није имала посебан састанак.

"ЕУ је спремна да се снажно укључи у ангажман у цивилно друштво БиХ", поручила је Могеринијева, наводећи да су грађани и цивилни сектор БиХ и те како спремни за то да се земља покрене, односно убрза
процес европских интеграција.

Хан је рекао на конференцији за новинаре да је ЕУ спремна да пружи допринос европским интеграцијама БиХ, али да је цијели процес у рукама политичара, институција и цивилног друштва БиХ који треба да заједнички граде снажну земљу.

"Ми смо ту да искористимо подстицаје земаља чланица који су прерасли у иницијативу ЕУ", истакао је Хан, који је данашње састанке оцијенио као обећавајуће и позитивне.

Он је рекао да ће високи европски званичници наставити да посјећују БиХ и тако помажу процес интеграција.

"Није овдје само ријеч о празним ријечима. Битни су конретни резултати, оно што желе да виде грађани БиХ. Највећи број грађана БиХ подржава улазак земље у ЕУ, а о таквој подршци политичари у неким земљама
могу само сањати", нагласио је Хан.

Он је истакао да ЕУ поздравља бољу сарадњу у региону у транспорту и енергетском сектору, али и да је БиХ потребан интерни механизам којим ће одговорити на све захтјеве сарадње са ЕУ.

"У прошлости буџет ЕУ за БиХ износио је око 80 милиона евра, сада се користи само половина тог буџета, јер политичари у БиХ нису могли да се усагласе о начину утрошка тих средстава. Као резулат тога буџет је преполовљен. Ми смо спремни да, ако се постигне споразум и буде политичке воље, повећамо износ буџета, првенствено да бисмо дали допринос у реализацији Споразума за раст и запошљавање који предвиђа економске реформе и нова запошљавања", рекао је Хан.

 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Директ

05.12.2014 19:53

Манимо се Европске Уније. Она нас неће разматрати овакве какви смо сад. У се и у своје кљусе. Само својим радом на економском питању можемо се наметнути европској унији као кредибилан партнер и логичан слијед догађаја када је у питању улазак у ЕУ који се неће десити ни за 20 година ако будемо и даље не чинили ништа на путу економског напретка ове земље.

ОДГОВОРИТЕ