САД не стоје иза ослобађања Шешеља

Амбасадор САД у Београду Мајкл Кирби изјавио је да је повратак лидера Српске радикалне странке Војислава Шешеља узнемирио многе, али мисли да ће се"све брзо завршити".

Србија 05.12.2014 | 11:56
САД не стоје иза ослобађања Шешеља

"Није било услова за њега, /приликом пуштања на привремену слободу/, што је прилично необично. Вјероватно је у питању преседан. Не знам. Био сам изненађен да се вратио натраг, али суд је независан и може слободно да доноси одлуке", рекао је Кирби.

Он за "Слободну Европу" истиче да није тачна тврдња министра рада и социјалне заштите Србије Александра Вулина да САД стоје иза ослобађања Шешеља.

Говорећи о односима Србије и Москве у свјетлу европских интеграција којим Београд тежи, Кирби је констатовао да за "Београд улазак у ЕУ не значи и прекид односа са Москвом".

"Очекујем да и након што Србија постане чланица ЕУ руски утицај буде и даље присутан. Улазак у ЕУ неће значити крај односа са Русијом. То не искључује једно друго", рекао је Кирби.

Он је нагласио да САД никада нису тражиле од Београда да уведе санкције Москви и подсјетио да су српске власти рекле да су апсолутно незаинтересоване да то учине.

"Нисмо тражили од Србије да Русији уведе санкције, већ је то захтјев ЕУ. Без обзира на неувођење санкција, трговинска размјена са Русијом је током ове године опала. Можемо говорити о емоцијама, али највећи дио трговинске размјене Србија је заправо остварила са ЕУ и сусједним земљама", указао
је Кирби.

Он је нагласио да не зна да ли је "замрзавање" изградње гасовода "Јужни ток" добра или лоша вијест за Србију, али да је јасно да је Србији, као и другима у свијету, потребна стабилност у снабдијевању
енергентима.

Говорећи о ставу Београда према украјинској кризи, амбасадор Кирби је рекао да је он сада потпуно јасан и да је "САД драго да Србија поштује територијални интегритет Украјине".

Кирби је оцијенио да је одржавање односа између Србије и Хрватске важно за обје државе.

 

 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

проамериканац

05.12.2014 15:16

Јок, Америка је чиста ко цвећка, само је треба запалити. Луд је ко ти вјерује.

ОДГОВОРИТЕ