SAD ne stoje iza oslobađanja Šešelja

Ambasador SAD u Beogradu Majkl Kirbi izjavio je da je povratak lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja uznemirio mnoge, ali misli da će se"sve brzo završiti".

Srbija 05.12.2014 | 11:56
SAD ne stoje iza oslobađanja Šešelja

"Nije bilo uslova za njega, /prilikom puštanja na privremenu slobodu/, što je prilično neobično. Vjerovatno je u pitanju presedan. Ne znam. Bio sam iznenađen da se vratio natrag, ali sud je nezavisan i može slobodno da donosi odluke", rekao je Kirbi.

On za "Slobodnu Evropu" ističe da nije tačna tvrdnja ministra rada i socijalne zaštite Srbije Aleksandra Vulina da SAD stoje iza oslobađanja Šešelja.

Govoreći o odnosima Srbije i Moskve u svjetlu evropskih integracija kojim Beograd teži, Kirbi je konstatovao da za "Beograd ulazak u EU ne znači i prekid odnosa sa Moskvom".

"Očekujem da i nakon što Srbija postane članica EU ruski uticaj bude i dalje prisutan. Ulazak u EU neće značiti kraj odnosa sa Rusijom. To ne isključuje jedno drugo", rekao je Kirbi.

On je naglasio da SAD nikada nisu tražile od Beograda da uvede sankcije Moskvi i podsjetio da su srpske vlasti rekle da su apsolutno nezainteresovane da to učine.

"Nismo tražili od Srbije da Rusiji uvede sankcije, već je to zahtjev EU. Bez obzira na neuvođenje sankcija, trgovinska razmjena sa Rusijom je tokom ove godine opala. Možemo govoriti o emocijama, ali najveći dio trgovinske razmjene Srbija je zapravo ostvarila sa EU i susjednim zemljama", ukazao
je Kirbi.

On je naglasio da ne zna da li je "zamrzavanje" izgradnje gasovoda "Južni tok" dobra ili loša vijest za Srbiju, ali da je jasno da je Srbiji, kao i drugima u svijetu, potrebna stabilnost u snabdijevanju
energentima.

Govoreći o stavu Beograda prema ukrajinskoj krizi, ambasador Kirbi je rekao da je on sada potpuno jasan i da je "SAD drago da Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine".

Kirbi je ocijenio da je održavanje odnosa između Srbije i Hrvatske važno za obje države.

 

 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

proamerikanac

05.12.2014 15:16

Jok, Amerika je čista ko cvećka, samo je treba zapaliti. Lud je ko ti vjeruje.

ODGOVORITE