Србија подржава борбу против тероризма

Више од сто људи из Србије укључено је у редове екстремистичких оружаних група у свету, рекао је први потпредседник Владе и министар спољних послова Србије Ивица Дачића на министарском састанку Глобалне коалиције за борбу против Исламске државе.

Србија 03.12.2014 | 20:48
Србија подржава борбу против тероризма

Србија се директно суочава са проблемом ектремизма и на сопственој територији, рекао је Дачић на министарској конференцији у Бриселу и истакао да Београд подржава борбу против свих облика тероризма и да помаже у складу са својим могућностима, саопштило је Министарство спољних послова Србије, преноси Фонет.

Дачић је објаснио да у Рашкој области на југозападу Србије, као и на Косову и Метохији, данас постоје радикални исламски проповедници који, у верским центрима финансираним из иностранства, проповедају религију на екстреман начин и регрутују младе за такозване верске ратове.

"Број плаћеника из Србије, махом из Рашке области и са Косова и Метохије, процентуално је мали у односу на укупан број страних бораца у редовима екстремистичких оружаних група", оценио је Дачић.
Указао је да је реч о нешто више од сто људи, али тај број за Србију није занемарљив, посебно имајући у виду могуће последице по њиховом повратку након обуке од стране верских фанатика.

"Србија је почетком октобра усвојила измене закона које предвиђају кажњавање држављана Србије који учествују или организују учешће у оружаним сукобима у страној држави", нагласио је Дачић.

Дачић је додао да су српске власти почеле процесуирање неколицине својих држављана осумњичених за учешће у сукобима у редовима Исламске државе у Сирији.

"Пооштрили смо контролу граница и појачали мере надзора над повратницима. Активно учествујемо на међународним и регионалним скуповима, као и у размени информација о борцима који се регрутују на овим просторима и спречавању ширења идеологије Исламске државе", истакао је Дачић.

Наводећи да је у Србији успостављен функционалан систем за борбу против прања новца и финансирања тероризма, Дачић је рекао да Србија одговорно, доследно и правовремено извршава све своје међународне обавезе у вези са спровођењем резолуција Савета безбедности УН којима се уводи ембарго на извоз наоружања.

"Желим да поновим спремност Србије за унапређење сарадње и одговарајућу координацију са свим земљама у региону Западног Балкана и у оквиру Коалиције за борбу против Исламске државе на плану сузбијања терористичких претњи", поручио је Дачић.

Коментари / 0

Оставите коментар