Оптужница против бившег генерала Загореца

Државни тужилац Аустрије Роберт Рифел подигао је оптужницу против бившег хрватског генерала, Владимира Загореца због проневере у случају Хипо Алпе Адрије банке.

Регион 03.12.2014 | 13:02
Оптужница против бившег генерала Загореца

Док се аустријска држава труди око продаје мреже банака Хипо Алпе Адриа на Балкану државно тужилаштво у Клагенфурту наставља са расветљавањем илегалних послова у вези са овом банком, коју је држава морала да преузме јер јој је претио крах.Државни тужилац Роберт Рифел подигао је оптужницу против бившег хрватског генерала, некадашњег помоћника министра одбране Хрватске Владимира Загореца.

Рифел намерава да четири лица одговарају за проневеру - бивши директор Хипо Гинтер Штридингер, Загорец, порески саветник Херман Габријел и један адвокат из Лихтенштајна.Њима прети казна до десет година затвора.У средишту оптужнице, која је срочена на 206 страница, налазе се одобравање кредита и сумњиви пројекти некретнина у Хрватској, а штета је процењена на 19,8 милиона евра.

Некадашњи помоћник министра одбране Хрватске генерал Владимир Загорец је 2004. ступио у контакт са Хипо банком, где је као ВИП-муштерија лично приман од стране Штридингера.Хипо банка је, с тим у вези, одобрила четири кредита за три фонда у Лихтенштајну и једном швајцарском акционарском друштву, иза којих је стајао Загорец, тврди бечки дневник "Курир" додајући да је та информација сакривена од службеника банке.

Штридингер и Габријел су Загореца, како тврди тужилац, навели на коришћење фонда у Лихтенштајну, како се не би, приликом одобравања кредита, његово име појављивало.Иначе, Загорец је радио на реализацији више пројеката око некретнина и куповине плацева у Хрватској.Хипо је, под Штридингером, одобрило кредите фирмама Загореца у висини од укупно 49,3 милиона евра.

"Кредити нису били тржишно оправдани", тврди тужилац и истиче да су одобрени за фиктивне и прескупе некретнине.Загорец је за некретнине, према тужиоцу, плаћао далеко мање него што је добио на основу кредита и разлику је "користио за лично богаћење".Истовремено је 16,2 милиона евра успео да издејствује од банке. На пример, приликом куповине једне некретнине на Хвару он је проследио 8,4 милиона евра кредита из Хипо продавцу, а уједно је узео 4,9 милиона евра за услуге саветовања.Према тужиоцу мрежа фирми хрватског генерала била је бомба за Хипо.

"Ниједно друштво није имало ни приближно потребан бонитет", наводи се у оптужници уз напомену да ниједна фирма, која је узимала кредит, није унела сопствени капитал.Елизабет Рех, адвокат Загореца, одбацила је оптужбе и тврди да њен штићеник није крив, те да кредити нису били превисоки, већ примерени вредности некретнина."Банка је спровела своју процену на коју се он ослонио. Сви у Хипо су знали да се иза друштава из Лихтенштајна налази Загорец. Тачно је да је у Лихтенштајну заплењено 17 милиона евра", потврдила је она додајући да је Загорец пристао да та свота буде усмерена на повраћај кредита.

Загорец је остварио запажену каријеру - од возача министра одбране до његовог заменика.За време рата на простору бивше Југославије он је био задужен за куповину оружја и руководио је државном фирмом за трговину оружјем "Алан".Он се 2000. преселио у Беч где се "преусмерио" на некретнине, а 2007. је ухапшен на основу међународне потернице.

Њега је Хрватска оптужила да је проневерио државну имовину у вредности од пет милиона долара када је напустио Министарство одбране.Годину и по дана касније он је изручен Хрватској, а у марту 2009. је осуђен на седам година затвора због злоупотребе положаја.

Након издржавања две трећине казне он је јуна 2013. условно пуштен на слободу, и вратио се да живи у Беч.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар