Optužnica protiv bivšeg generala Zagoreca

Državni tužilac Austrije Robert Rifel podigao je optužnicu protiv bivšeg hrvatskog generala, Vladimira Zagoreca zbog pronevere u slučaju Hipo Alpe Adrije banke.

Region 03.12.2014 | 13:02
Optužnica protiv bivšeg generala Zagoreca

Dok se austrijska država trudi oko prodaje mreže banaka Hipo Alpe Adria na Balkanu državno tužilaštvo u Klagenfurtu nastavlja sa rasvetljavanjem ilegalnih poslova u vezi sa ovom bankom, koju je država morala da preuzme jer joj je pretio krah.Državni tužilac Robert Rifel podigao je optužnicu protiv bivšeg hrvatskog generala, nekadašnjeg pomoćnika ministra odbrane Hrvatske Vladimira Zagoreca.

Rifel namerava da četiri lica odgovaraju za proneveru - bivši direktor Hipo Ginter Štridinger, Zagorec, poreski savetnik Herman Gabrijel i jedan advokat iz Lihtenštajna.Njima preti kazna do deset godina zatvora.U središtu optužnice, koja je sročena na 206 stranica, nalaze se odobravanje kredita i sumnjivi projekti nekretnina u Hrvatskoj, a šteta je procenjena na 19,8 miliona evra.

Nekadašnji pomoćnik ministra odbrane Hrvatske general Vladimir Zagorec je 2004. stupio u kontakt sa Hipo bankom, gde je kao VIP-mušterija lično priman od strane Štridingera.Hipo banka je, s tim u vezi, odobrila četiri kredita za tri fonda u Lihtenštajnu i jednom švajcarskom akcionarskom društvu, iza kojih je stajao Zagorec, tvrdi bečki dnevnik "Kurir" dodajući da je ta informacija sakrivena od službenika banke.

Štridinger i Gabrijel su Zagoreca, kako tvrdi tužilac, naveli na korišćenje fonda u Lihtenštajnu, kako se ne bi, prilikom odobravanja kredita, njegovo ime pojavljivalo.Inače, Zagorec je radio na realizaciji više projekata oko nekretnina i kupovine placeva u Hrvatskoj.Hipo je, pod Štridingerom, odobrilo kredite firmama Zagoreca u visini od ukupno 49,3 miliona evra.

"Krediti nisu bili tržišno opravdani", tvrdi tužilac i ističe da su odobreni za fiktivne i preskupe nekretnine.Zagorec je za nekretnine, prema tužiocu, plaćao daleko manje nego što je dobio na osnovu kredita i razliku je "koristio za lično bogaćenje".Istovremeno je 16,2 miliona evra uspeo da izdejstvuje od banke. Na primer, prilikom kupovine jedne nekretnine na Hvaru on je prosledio 8,4 miliona evra kredita iz Hipo prodavcu, a ujedno je uzeo 4,9 miliona evra za usluge savetovanja.Prema tužiocu mreža firmi hrvatskog generala bila je bomba za Hipo.

"Nijedno društvo nije imalo ni približno potreban bonitet", navodi se u optužnici uz napomenu da nijedna firma, koja je uzimala kredit, nije unela sopstveni kapital.Elizabet Reh, advokat Zagoreca, odbacila je optužbe i tvrdi da njen štićenik nije kriv, te da krediti nisu bili previsoki, već primereni vrednosti nekretnina."Banka je sprovela svoju procenu na koju se on oslonio. Svi u Hipo su znali da se iza društava iz Lihtenštajna nalazi Zagorec. Tačno je da je u Lihtenštajnu zaplenjeno 17 miliona evra", potvrdila je ona dodajući da je Zagorec pristao da ta svota bude usmerena na povraćaj kredita.

Zagorec je ostvario zapaženu karijeru - od vozača ministra odbrane do njegovog zamenika.Za vreme rata na prostoru bivše Jugoslavije on je bio zadužen za kupovinu oružja i rukovodio je državnom firmom za trgovinu oružjem "Alan".On se 2000. preselio u Beč gde se "preusmerio" na nekretnine, a 2007. je uhapšen na osnovu međunarodne poternice.

Njega je Hrvatska optužila da je proneverio državnu imovinu u vrednosti od pet miliona dolara kada je napustio Ministarstvo odbrane.Godinu i po dana kasnije on je izručen Hrvatskoj, a u martu 2009. je osuđen na sedam godina zatvora zbog zloupotrebe položaja.

Nakon izdržavanja dve trećine kazne on je juna 2013. uslovno pušten na slobodu, i vratio se da živi u Beč.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar