Свјетски Дан особа са инвалидитетом

Данас је Међународни дан особа са инвалидитетом, а у Србији ће бити обележен низом активности чији је циљ да се истакне неопходност њихове инклузије.

Србија 03.12.2014 | 08:31
Свјетски Дан особа са инвалидитетом

Међународни дан особа са инвалидитетом, 3. децембар, биће обележен данас низом активности које за циљ имају да укажу на неоходност да се учини све што може како би се оне што више укључиле у социјални и економски живот Србије.

Помоћник министра за рад Владимир Пешић указао је поводом обележавања тог дана да тренутни положај особа са инвалидитетом у Србији није на завидном нивоу, али да се држава труди да унапреди и помогне њихово веће укључивање у све аспекте друштвеног живота.

"Ниска је стопа запослености особа са инвалидитетом, донет је Закон о запошљавању особа са инвалидитетом и он је неке резултате већ дао. Оно што видимо на терену је да је једна од ствари које су проблем- образовање будући да уколико особа није довољно образована мање су санше да буде негде запослена, а без запослења нема комплетне инклузије и на томе ћемо сви заједно радити", рекао је Пешић.

Пешић је навео да ће се до краја године у скупштинској процедури наћи два закона, један о употреби знаковног језика, а други који се односи на кретање слепих и слабовидих особа уз помоћ пса водича.

Пешић је указао да је главни циљ укључивање особа са инвалидитеом у социјални и економски живот Србије и да на том плану учинимо све што можемо.

Као једну од важних активности навео је што је представник Министартсва рада изабран као члан комитета који чине представници земаља чланица потписница конвенција о правима особа са инвалидитетом, који чини 12 експерата.

Говорећи о броју особа које живе са неким од облика инвалидитета, Пешић је казао да нема прецизних података, и да се процењује да оне чине око 10 одсто популације.

"Базу података немамо, али смо покренули њену израду, тај посао је започет и имаћемо податке до краја године", рекао је Пешић.

Он је прецизирао да је циљ да се начини нека врста социјалне карте, где ће бити не само подаци о броју, већ целокупном статусу сваке особе од тога да ли ради, да ли прима неку надокану од државе, да ли је запослена и какав је њен статус када је у питању образовање.

Поводом Светског дана особа са инвалидитетом у Скупштини Србије данас ће бити уприличена изложба ликовних радова, а након тога биће одржана и расправа о особама са инвелидитетом у организацији скупштинског одбора за социјалну политику.

Увече је планирана прослава дана особа са инвалидитетом у Центру Сава.

Међународни дан особа са инвалидитетом, 3. децембар, обележава се од 1992. године, када је Генерална скупштина УН усвојила резолуцију којом се све земље позивају на обележавање тог дана с циљем да се унапреди и омогући особама са инвалидитетом једнако уживање људских права и равноправно уцешће у друштву.

Тај дан је повод да се скрене пажња на проблеме с којима се особе са инвалидитетом суоцавају, а то су пре свега, сиромаштво, висока стопа незапослености и искљуценост из друштва.

Процене су да приближно 15 одсто светске популације живи са неким обликом инвалидитета.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Марија

03.12.2014 08:50

Мој отац је инвалид у колицима мало се води ачуна о инвалидним особама углавном су препуштени сами себи и породици.

ОДГОВОРИТЕ