Србија у раљама ЕУ и Русије

Владимир Путин и Русија поново покушавају да се врате на западни Балкан, а у томе покушава да их спречи Ангела Меркел, главни је закључак водећих западних листова.

Србија 03.12.2014 | 07:45
Србија у раљама ЕУ и Русије

Медији последњих дана показују неуобичајено изражен интерес за Балкан, а нарочити акценат стављен је на Србију.

Хрвати у својим медијима истичу како је Србија у главној улози због блискости с Русијом, и да је на Западу све више оних који везе Москве и Београда оцењују као потенцијалну опасност за западни Балкан.

"Фајненшл тајмс" је у својој анализи повезао недавни долазак немачког председника Јоакима Гаука у Словенију са стратегијом Берлина у заустављању све израженијег руског утицаја у региону.

“Гаукова посета симболизује немачки интерес за југоисточну Европу. Треба бити још таквих посета, а морамо слати и стручњаке, макар нас то коштало. Русија стиже у регион и ми морамо да реагујемо”, гласи појашњење нове немачке политике из угла Родриха Кисветера, члана Одбора за спољну политику у Бундестагу.

Путинова тактика брине Европу

''Влада у Москви покушава да Србију тешње веже кроз војну сарадњу и испоруку гаса'', каже се у једном поверљивом документу немачког МИнистарства иностраних послова, који је пренео немачки недељник "Шпигл".

"Немачке политичаре забринуо је Путинов долазак у Београд, а још више руска тактика ширења економског утицаја међу посткомунистичким државама. Бугарску с Русијом повезују историјски и економски разлози, а Словачка и Мађарска зависе од енергената које им испоручује Путин", наводи "Фајненшл тајмс."

Западни медији истичу да се руски утицај неће огранчити на Украјину, већ да у Москви рачунају и на Србију, "која је захвална јер ни Русија не признаје независно Косово."

"У прошлости је због православних веза Русија доживљавала Србију као млађег брата, а последњих година Руси су покуповали нека од најважнијих српских предузећа", наводи се у извештајима страних медија.

У Берлину кажу: “Русија развија стратегију за балканске државе. Иако нема војних амбиција, у току је медијско-финансијска операција”, закључак је "Фајненшл тајмса."

И "Ројтерс" је подсетио на упозорење Ангеле Меркел поводом ширења руског утицаја у Србији и другим државама западног Балкана.

“Русија покушава, 25 година после пада Берлинског зида који је сигнализирао и слабљење њеног утицаја у источној Европи, да поврати нешто од изгубљеног утицаја."

То је најочигледније у њеној улози у Украјини, али постоје пуно префињенији начини за које се Русија определила када су бивше комунистичке државе у источној Европи у питању - путем енергетских споразума по којима је она њихов главни опскрбитељ, кроз чвршће дипломатске везе, али и снажније покушаје придобијања јавног мњења у све више непријатељски наклоњеном европском континенту”, наводи анализа "Ројтерса."

Оштра политичка борба Запада и Истока око Србије

Према аналитичарима британског "Гардијана", политичка борба Запада и Истока око Србије се заоштрава, а српско-руски хуманитарни центар у Нишу и покретање руског медијског сервиса у Србији део су “мекане дипломатије” која за циљ има поправљање имиџа и јачања утицаја у свету.

“Србија балансира између владине посвећености ЕУ интеграцијама и претежно конзервативног друштва у којем неки Срби осећају већу наклоност према Русији. Јавно наљутити Русију политички је неприхватљиво у Србији која је одбила да уведе санкције Русима због кризе у Украјини упркос притиску да усклади своју спољну политику са ЕУ”, гласи анализа ситуације у нашој земљи.

“Ново ледено доба на Балкану”, наслов је у немачким и аустријским медијима који се у последње време такође интензивно баве Србијом.

"Кронен цајитунг" констатује да су се повратком Шешеља у Србији “на муци нашли баш премијер Вучић и председник Николић”.

“Обојица су били његови блиски сарадници који су са њим прекинули све везе тек у јесен 2008. године. И док Вучић покушава да се дистанцира од новонасталог проблема, Николић се до сада није јавио за реч”, наводи немачки лист.

“Две најважније државе Балкана поновно су у политичком клинчу”, објавио је аустријски дневник "Тиролер тагесцајтунг" поводом отказивања посете хрватског премијера Зорана Милановића Србији.

Аустријски лиист пренео је и чврст став премијера Србије Александра Вучића да он не дозвољава да му се држе “лекције из демократије” и цитира његову изјаву: “Нисмо ми врећа за ударање”.

 

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

ово

03.12.2014 09:20

личи на оно кад два пса нађу масну крпу , па се отимају око ње . ни један не попуста док се крпа сва не подере , ако је трула наравно , а ако је тврда оставе је окрену се и оду

ОДГОВОРИТЕ
Name

Синдјелиц

03.12.2014 09:49

Ако је неко од Вас прослог месеца гледао на БН-у интервју са Јована Расковица церком која је председница демократске странке коју је водио господин Костуница, све му је јасно занци цена уласка у европу је Београдски Пасалук. По том сценарију Србија це се распасти! јер док малоумна и наивна Србија испуни све захтеве Европе имајуци у виду да се стално ствара атмосфера за просирење тих захтева до те мере да Вуциц и Николиц сведу Србију на БЕОГРАДСКИ пасалук који це Европа препустити србомрсцима да је потлаце, јер циљ запада и Америке је да Срби стану под једну сљиву то јесте европски тор где цемо од глади и неимастине као марва поцркати ко сто су јевреји погусени у Дахау, наравно по тим Вуцицевим рецептима из Брисела и по-оциму му сеику то јесте арапина јер он влада данас Србијом ко некада неписмени Милос Обреновиц- звани КОДЗА. Србија треба у Русији тразити спас јер како Русија јаца тако це и Србија да поврати Косово и своје србске крајине а Европски пут је пут који Србију право у пакао води јер и европа како ствари стоје робује Американцима и америцким циљевима да је уведу у конфликт са Русијом која це Европу сравнити са црном земљом јер је Европа доста зла нанела Русији, видецете кад ударе први јаки мразеви како це се Европа смрзавати кад јој Путин заврнр славине од плина-гаса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зворник

03.12.2014 10:58

Ре за Син е мој јаране по твом коментару видисе да никад ниси изасо из твог мјеста гдје зивис даси мало сето по Америци и Европској унији мислим да неби тако размисљо сли све у свему постујем свације размисљање

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

03.12.2014 12:42

РЕ Зворник. Аје ми друже реци бар једну православну земљу која се усрећила у ЕУ. Можда Румунија, Бугарска или чак Грчка. Само их користе као отирач за ноге и стратешке интересе. Видјећеш како ће проћи Румунија ако не дао Бог дође доконфликта. Гледај ти и шетај по ЕУ само си у заблуди ако мислиш да би и овдје тако било. У праву је Синђелић. Морамо се ми опредјелити. Видјети ко нам пружа више и да нисмо емотивно везани за Русе. Они су нам понудили сву привредну и војну сарадњу без икаквих услова чак неће да признају Косово. Јужни ток није могао проћи због ЕУ али ће ићи преко Турске која свакако улази у сарадњу са Москвом и већ је почела да игнорише НАТО. Не може ништа преко ноћи само што ћемо када се ујутру пробудимо у ЕУ постати робови у београдском пашалуку а у свезу са Русијом можемо имати само просперитет. Ми смо зрно пјеска за њих, Москва сама потроши све што Србија заједно са нама произведе за мјесец дана и хоће све да одкупе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

анонyмус велики

03.12.2014 14:31

Српски народ на Балкану може опстати само ако изгради јаку православну заједницу.У СУПРОТНОМ НЕСТАЋЕ СА ОВИХ ПРЕДИВНИХ И БОГАТИХ ПРОСТОРА.

ОДГОВОРИТЕ