Srbija u raljama EU i Rusije

Vladimir Putin i Rusija ponovo pokušavaju da se vrate na zapadni Balkan, a u tome pokušava da ih spreči Angela Merkel, glavni je zaključak vodećih zapadnih listova.

Srbija 03.12.2014 | 07:45
Srbija u raljama EU i Rusije

Mediji poslednjih dana pokazuju neuobičajeno izražen interes za Balkan, a naročiti akcenat stavljen je na Srbiju.

Hrvati u svojim medijima ističu kako je Srbija u glavnoj ulozi zbog bliskosti s Rusijom, i da je na Zapadu sve više onih koji veze Moskve i Beograda ocenjuju kao potencijalnu opasnost za zapadni Balkan.

"Fajnenšl tajms" je u svojoj analizi povezao nedavni dolazak nemačkog predsednika Joakima Gauka u Sloveniju sa strategijom Berlina u zaustavljanju sve izraženijeg ruskog uticaja u regionu.

“Gaukova poseta simbolizuje nemački interes za jugoistočnu Evropu. Treba biti još takvih poseta, a moramo slati i stručnjake, makar nas to koštalo. Rusija stiže u region i mi moramo da reagujemo”, glasi pojašnjenje nove nemačke politike iz ugla Rodriha Kisvetera, člana Odbora za spoljnu politiku u Bundestagu.

Putinova taktika brine Evropu

''Vlada u Moskvi pokušava da Srbiju tešnje veže kroz vojnu saradnju i isporuku gasa'', kaže se u jednom poverljivom dokumentu nemačkog MInistarstva inostranih poslova, koji je preneo nemački nedeljnik "Špigl".

"Nemačke političare zabrinuo je Putinov dolazak u Beograd, a još više ruska taktika širenja ekonomskog uticaja među postkomunističkim državama. Bugarsku s Rusijom povezuju istorijski i ekonomski razlozi, a Slovačka i Mađarska zavise od energenata koje im isporučuje Putin", navodi "Fajnenšl tajms."

Zapadni mediji ističu da se ruski uticaj neće ogrančiti na Ukrajinu, već da u Moskvi računaju i na Srbiju, "koja je zahvalna jer ni Rusija ne priznaje nezavisno Kosovo."

"U prošlosti je zbog pravoslavnih veza Rusija doživljavala Srbiju kao mlađeg brata, a poslednjih godina Rusi su pokupovali neka od najvažnijih srpskih preduzeća", navodi se u izveštajima stranih medija.

U Berlinu kažu: “Rusija razvija strategiju za balkanske države. Iako nema vojnih ambicija, u toku je medijsko-finansijska operacija”, zaključak je "Fajnenšl tajmsa."

I "Rojters" je podsetio na upozorenje Angele Merkel povodom širenja ruskog uticaja u Srbiji i drugim državama zapadnog Balkana.

“Rusija pokušava, 25 godina posle pada Berlinskog zida koji je signalizirao i slabljenje njenog uticaja u istočnoj Evropi, da povrati nešto od izgubljenog uticaja."

To je najočiglednije u njenoj ulozi u Ukrajini, ali postoje puno prefinjeniji načini za koje se Rusija opredelila kada su bivše komunističke države u istočnoj Evropi u pitanju - putem energetskih sporazuma po kojima je ona njihov glavni opskrbitelj, kroz čvršće diplomatske veze, ali i snažnije pokušaje pridobijanja javnog mnjenja u sve više neprijateljski naklonjenom evropskom kontinentu”, navodi analiza "Rojtersa."

Oštra politička borba Zapada i Istoka oko Srbije

Prema analitičarima britanskog "Gardijana", politička borba Zapada i Istoka oko Srbije se zaoštrava, a srpsko-ruski humanitarni centar u Nišu i pokretanje ruskog medijskog servisa u Srbiji deo su “mekane diplomatije” koja za cilj ima popravljanje imidža i jačanja uticaja u svetu.

“Srbija balansira između vladine posvećenosti EU integracijama i pretežno konzervativnog društva u kojem neki Srbi osećaju veću naklonost prema Rusiji. Javno naljutiti Rusiju politički je neprihvatljivo u Srbiji koja je odbila da uvede sankcije Rusima zbog krize u Ukrajini uprkos pritisku da uskladi svoju spoljnu politiku sa EU”, glasi analiza situacije u našoj zemlji.

“Novo ledeno doba na Balkanu”, naslov je u nemačkim i austrijskim medijima koji se u poslednje vreme takođe intenzivno bave Srbijom.

"Kronen cajitung" konstatuje da su se povratkom Šešelja u Srbiji “na muci našli baš premijer Vučić i predsednik Nikolić”.

“Obojica su bili njegovi bliski saradnici koji su sa njim prekinuli sve veze tek u jesen 2008. godine. I dok Vučić pokušava da se distancira od novonastalog problema, Nikolić se do sada nije javio za reč”, navodi nemački list.

“Dve najvažnije države Balkana ponovno su u političkom klinču”, objavio je austrijski dnevnik "Tiroler tagescajtung" povodom otkazivanja posete hrvatskog premijera Zorana Milanovića Srbiji.

Austrijski liist preneo je i čvrst stav premijera Srbije Aleksandra Vučića da on ne dozvoljava da mu se drže “lekcije iz demokratije” i citira njegovu izjavu: “Nismo mi vreća za udaranje”.

 

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

ovo

03.12.2014 09:20

liči na ono kad dva psa nađu masnu krpu , pa se otimaju oko nje . ni jedan ne popusta dok se krpa sva ne podere , ako je trula naravno , a ako je tvrda ostave je okrenu se i odu

ODGOVORITE
Name

Sindjelic

03.12.2014 09:49

Ako je neko od Vas proslog meseca gledao na BN-u intervju sa Jovana Raskovica cerkom koja je predsednica demokratske stranke koju je vodio gospodin Kostunica, sve mu je jasno zanci cena ulaska u evropu je Beogradski Pasaluk. Po tom scenariju Srbija ce se raspasti! jer dok maloumna i naivna Srbija ispuni sve zahteve Evrope imajuci u vidu da se stalno stvara atmosfera za prosirenje tih zahteva do te mere da Vucic i Nikolic svedu Srbiju na BEOGRADSKI pasaluk koji ce Evropa prepustiti srbomrscima da je potlace, jer cilj zapada i Amerike je da Srbi stanu pod jednu sljivu to jeste evropski tor gde cemo od gladi i neimastine kao marva pocrkati ko sto su jevreji poguseni u Dahau, naravno po tim Vucicevim receptima iz Brisela i po-ocimu mu seiku to jeste arapina jer on vlada danas Srbijom ko nekada nepismeni Milos Obrenovic- zvani KODZA. Srbija treba u Rusiji traziti spas jer kako Rusija jaca tako ce i Srbija da povrati Kosovo i svoje srbske krajine a Evropski put je put koji Srbiju pravo u pakao vodi jer i evropa kako stvari stoje robuje Amerikancima i americkim ciljevima da je uvedu u konflikt sa Rusijom koja ce Evropu sravniti sa crnom zemljom jer je Evropa dosta zla nanela Rusiji, videcete kad udare prvi jaki mrazevi kako ce se Evropa smrzavati kad joj Putin zavrnr slavine od plina-gasa.

ODGOVORITE
Name

zvornik

03.12.2014 10:58

Re za Sin e moj jarane po tvom komentaru vidise da nikad nisi izaso iz tvog mjesta gdje zivis dasi malo seto po Americi i Evropskoj uniji mislim da nebi tako razmisljo sli sve u svemu postujem svacije razmisljanje

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

03.12.2014 12:42

RE Zvornik. Aje mi druže reci bar jednu pravoslavnu zemlju koja se usrećila u EU. Možda Rumunija, Bugarska ili čak Grčka. Samo ih koriste kao otirač za noge i strateške interese. Vidjećeš kako će proći Rumunija ako ne dao Bog dođe dokonflikta. Gledaj ti i šetaj po EU samo si u zabludi ako misliš da bi i ovdje tako bilo. U pravu je Sinđelić. Moramo se mi opredjeliti. Vidjeti ko nam pruža više i da nismo emotivno vezani za Ruse. Oni su nam ponudili svu privrednu i vojnu saradnju bez ikakvih uslova čak neće da priznaju Kosovo. Južni tok nije mogao proći zbog EU ali će ići preko Turske koja svakako ulazi u saradnju sa Moskvom i već je počela da ignoriše NATO. Ne može ništa preko noći samo što ćemo kada se ujutru probudimo u EU postati robovi u beogradskom pašaluku a u svezu sa Rusijom možemo imati samo prosperitet. Mi smo zrno pjeska za njih, Moskva sama potroši sve što Srbija zajedno sa nama proizvede za mjesec dana i hoće sve da odkupe...

ODGOVORITE
Name

anonymus veliki

03.12.2014 14:31

Srpski narod na Balkanu može opstati samo ako izgradi jaku pravoslavnu zajednicu.U SUPROTNOM NESTAĆE SA OVIH PREDIVNIH I BOGATIH PROSTORA.

ODGOVORITE