Како Њујорк Тајмс тумачи Путинову одлуку о Јужном току

У ретком "дипломатском поразу", руски председник Владимир Путин преусмерава гасовод ка Турској, а "неуспех" у изградњи Јужног тока представља као "губитак за Европу" кривећи Брисел за непопустљивост, оцењује данас Њујорк тајмс.

Свијет 03.12.2014 | 07:26
Како Њујорк Тајмс тумачи Путинову одлуку о Јужном току

Тај лист, у тексту објављеном на насловној страни, оцењује да је "грандиозан пројекат" изгубљен као жртва растућих "затрованих" односа Русије са Западом.

Одлука о прекиду пројекта Јужни ток такође је и ретка победа за ЕУ и САД, које су ове године углавном беспомоћно посматрале анексију Крима и јачање сепаратиста на истоку Украјине, наводи лист.

Али, "ако постоји победник у овом случају то је Турска", која је уз Кину и друге земље у развоју којима недостају енергетски ресурси, експоатисала јаз између истока и запада како би обезбедила дугорочне
резерве енергије по повољним ценама.

Украјински конфликт и горки односи Кијева и Москве бацили су сенку на читаво енергетско поље Европе.

"Руски председник управља питањима енергије лично, као вероватно највећим извором моћи којим располаже на међународној арени. Годинама су се он и Запад надмудривали око праваца гасовода, у некој врсти посредне Велике игре око тога ко ће контролисати снабдевање Европе енергентима", додаје се.

Аналитичари оцењују чак и 4,5 милијарде долара које је Гаспром уложио до сада у Јужни ток, нису у потпуности изгубљени - и само помињање изградње у протеклој деценији помогло је да се омете Запад од озбиљнијих напора изградње конкурентног гасовода који би обезбедио друге изворе снабдевања Европи, осим руских.

Лист наводи и да је Турска угледала прилику да искористи сукоб Русије са Западом, поготово узвратне санкције које је Москва увела на увоз хране из Европе.

"Осим хране, Русија и Турска су утврдиле и друге области сарадње. Русија завршава планове за почетак изграње прве нуклеарне електране у Турској", подсећа Њујорк тајмс.

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

стојан

03.12.2014 07:14

Чернобил на поклон Турској

ОДГОВОРИТЕ
Name

Несврстани

03.12.2014 07:32

И поново се Титина стратегија несврстаних показала исправном, а не ко ми јал у клин јал у плочу, тј. чучи код Путина или код Обаме...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГОРАН ВРС

03.12.2014 07:44

Бугари као убједљиво најсиромашнија држава Европе дозволи себи да за интересе Америке и Њемачке прокоцка једину шансу за развој своје индустрије и бољи живот својих грађана. Колико мораш бити глуп да се одрекнеш стотина милиона евра годишње само од транзитне таксе коју ће сада они плаћати Турцима? Какв идиот мораш бити да се одрекнеш јефтине енергије која је покретач индустријског развоја а хиљаде изгубљених радних мјеста нећу ни спомињати? Би ли Њемачка пропустила овакву прилику? Мени је жао Србије, Мађарске, БиХ, Аустрије а ови глупани нека поцркају од глади јер су сами криви за своју бједу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мостар

03.12.2014 08:06

Умјесто Јужног тока, Баја добио Доњи прдовод.....само да нос прикључи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Синдјелиц

03.12.2014 10:19

Путин добро зна како треба са љигавом англосаксонском Европом, као сто зна да је братска Србија њему на располагању у свако време где мозе све да ради сто ради и у Русији, али Цар Путин користи политицког кеца да прво оптузи Брисел и европу због од Американаца изнудјеним санкцијама над Русијом како би им на највецим мразевима за пар седмица заврно цесме од гасовода, па це га та иста Европа сто му заводи санкције на коленима молити господина ЦАРА Путина да његова екселенција се сми лује и за дебели аванс у милијардама Евре одврне гасоводне цесме, јер цовеку требају паре за војни будзет од кога се Америка тресе ко прут.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЂУРЂА И М

03.12.2014 21:51

ПРИЈЕДОР ЈЕ У ПРАВУ ШТО СЕ ТИЧЕ ПАВИЋА,А ЈА ДА ОДГОВОРИМ ОВИМА ШТО НЕ ВЈЕРУЈУ У ПРОМЈЕНЕ ПА НИ У КРСМАНОВИЋА.САМО ЋУ ВАМ РЕЋИ ЈЕДНО,ШТА ЈЕ СВЕ РЕКАО КРСМАНОВИЋ ДОДИКУ, ЈАВНО ГА ОПТУЖИВШИ ЗА КРИМИНАЛ И КОРУПЦИЈУ,ДОДИК У НАЈАЧОЈ СНАЗИ НИЈЕ МУ МОГО НИШТА ,ПА ЧАК НИ НАПАКОВАТИ ,У ЧЕМУ ЈЕ ДОДИК МАЈСТОР ЗАТО МИСЛИМ ДА ЋЕ КРСМАНОВИЋ ДОБРО УРАДИТИ ОВАЈ ПОСАО СРЕТНО КРСМАНОВИЋУ.

ОДГОВОРИТЕ