Kako Njujork Tajms tumači Putinovu odluku o Južnom toku

U retkom "diplomatskom porazu", ruski predsednik Vladimir Putin preusmerava gasovod ka Turskoj, a "neuspeh" u izgradnji Južnog toka predstavlja kao "gubitak za Evropu" kriveći Brisel za nepopustljivost, ocenjuje danas Njujork tajms.

Svijet 03.12.2014 | 07:26
Kako Njujork Tajms tumači Putinovu odluku o Južnom toku

Taj list, u tekstu objavljenom na naslovnoj strani, ocenjuje da je "grandiozan projekat" izgubljen kao žrtva rastućih "zatrovanih" odnosa Rusije sa Zapadom.

Odluka o prekidu projekta Južni tok takođe je i retka pobeda za EU i SAD, koje su ove godine uglavnom bespomoćno posmatrale aneksiju Krima i jačanje separatista na istoku Ukrajine, navodi list.

Ali, "ako postoji pobednik u ovom slučaju to je Turska", koja je uz Kinu i druge zemlje u razvoju kojima nedostaju energetski resursi, ekspoatisala jaz između istoka i zapada kako bi obezbedila dugoročne
rezerve energije po povoljnim cenama.

Ukrajinski konflikt i gorki odnosi Kijeva i Moskve bacili su senku na čitavo energetsko polje Evrope.

"Ruski predsednik upravlja pitanjima energije lično, kao verovatno najvećim izvorom moći kojim raspolaže na međunarodnoj areni. Godinama su se on i Zapad nadmudrivali oko pravaca gasovoda, u nekoj vrsti posredne Velike igre oko toga ko će kontrolisati snabdevanje Evrope energentima", dodaje se.

Analitičari ocenjuju čak i 4,5 milijarde dolara koje je Gasprom uložio do sada u Južni tok, nisu u potpunosti izgubljeni - i samo pominjanje izgradnje u protekloj deceniji pomoglo je da se omete Zapad od ozbiljnijih napora izgradnje konkurentnog gasovoda koji bi obezbedio druge izvore snabdevanja Evropi, osim ruskih.

List navodi i da je Turska ugledala priliku da iskoristi sukob Rusije sa Zapadom, pogotovo uzvratne sankcije koje je Moskva uvela na uvoz hrane iz Evrope.

"Osim hrane, Rusija i Turska su utvrdile i druge oblasti saradnje. Rusija završava planove za početak izgranje prve nuklearne elektrane u Turskoj", podseća Njujork tajms.

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

stojan

03.12.2014 07:14

Černobil na poklon Turskoj

ODGOVORITE
Name

Nesvrstani

03.12.2014 07:32

I ponovo se Titina strategija nesvrstanih pokazala ispravnom, a ne ko mi jal u klin jal u ploču, tj. čuči kod Putina ili kod Obame...

ODGOVORITE
Name

GORAN VRS

03.12.2014 07:44

Bugari kao ubjedljivo najsiromašnija država Evrope dozvoli sebi da za interese Amerike i Njemačke prokocka jedinu šansu za razvoj svoje industrije i bolji život svojih građana. Koliko moraš biti glup da se odrekneš stotina miliona evra godišnje samo od tranzitne takse koju će sada oni plaćati Turcima? Kakv idiot moraš biti da se odrekneš jeftine energije koja je pokretač industrijskog razvoja a hiljade izgubljenih radnih mjesta neću ni spominjati? Bi li Njemačka propustila ovakvu priliku? Meni je žao Srbije, Mađarske, BiH, Austrije a ovi glupani neka pocrkaju od gladi jer su sami krivi za svoju bjedu.

ODGOVORITE
Name

Mostar

03.12.2014 08:06

Umjesto Južnog toka, Baja dobio Donji prdovod.....samo da nos priključi.

ODGOVORITE
Name

Sindjelic

03.12.2014 10:19

Putin dobro zna kako treba sa ljigavom anglosaksonskom Evropom, kao sto zna da je bratska Srbija njemu na raspolaganju u svako vreme gde moze sve da radi sto radi i u Rusiji, ali Car Putin koristi politickog keca da prvo optuzi Brisel i evropu zbog od Amerikanaca iznudjenim sankcijama nad Rusijom kako bi im na najvecim mrazevima za par sedmica zavrno cesme od gasovoda, pa ce ga ta ista Evropa sto mu zavodi sankcije na kolenima moliti gospodina CARA Putina da njegova ekselencija se smi luje i za debeli avans u milijardama Evre odvrne gasovodne cesme, jer coveku trebaju pare za vojni budzet od koga se Amerika trese ko prut.

ODGOVORITE
Name

ĐURĐA I M

03.12.2014 21:51

PRIJEDOR JE U PRAVU ŠTO SE TIČE PAVIĆA,A JA DA ODGOVORIM OVIMA ŠTO NE VJERUJU U PROMJENE PA NI U KRSMANOVIĆA.SAMO ĆU VAM REĆI JEDNO,ŠTA JE SVE REKAO KRSMANOVIĆ DODIKU, JAVNO GA OPTUŽIVŠI ZA KRIMINAL I KORUPCIJU,DODIK U NAJAČOJ SNAZI NIJE MU MOGO NIŠTA ,PA ČAK NI NAPAKOVATI ,U ČEMU JE DODIK MAJSTOR ZATO MISLIM DA ĆE KRSMANOVIĆ DOBRO URADITI OVAJ POSAO SRETNO KRSMANOVIĆU.

ODGOVORITE