Зашто неки људи НЕ МОГУ добити сиду?

Одређен број људи може да се сматра правим срећницима, јер не могу оболети од опаке болести.

Здравље 03.12.2014 | 07:19
Зашто неки људи НЕ МОГУ добити сиду?

Познато је да пре добијања сиде, опаке болести модерног доба, организам прво мора бити позитиван на ХИВ. Данас се животни век људи који имају ХИВ вирус све више повећава, те је могуће живети и пар деценија са њим.

Мање је познато да неки од нас не могу да оболе од ХИВ-а, па тако не могу добити ни АИДС. Кључ је у имунолошким системима који су отпорни на ХИВ, те до покретања саме болести не може доћи.

Иако је број људи који имају овакав имуно-систем мали, један одсто Европљана које одликује ова посебност није занемарљив број. Тих 1 посто срећника има ретку генетску мутацију на ЦД4 протеинима, која спречава вирус да уђе у имуно-ћелије. Самим тим, није могуће његово ширење, те организам остаје имун.

Свет памти случај Тимотија Реја Брауна, који је имао трансплатацију матичних ћелија 2007. године, баш од донора који спада у ових 1 посто људи, након чега се вирус ХИВ-а повукао у потпуности из његовог организма. Браун је после овога у медијима представљен као "прва особа која је излечена од сиде".

Иако је ово изузетно скуп начин за излечење, доктори се надају да ће се овако у будућности лечити милиони њих заражених ХИВ-ом.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

пс

04.12.2014 06:17

пааааа........мозда?

ОДГОВОРИТЕ