Капетан Конкордије на суђењу

Капетан луксузног брода Коста Конкордија Фраческо Скетино рекао је на суђењу да је крузер примакао стеновитим обалама острва Ђиљо да би импресионирао путнике.

Свијет 02.12.2014 | 19:23
Капетан Конкордије на суђењу

Скетино (54), који је оптужен за убиство, изазивање бродолома и напуштање крузера, на првом појављивању пред судом рекао је да је била нормална пракса управљати бродом близу обале, како би се
импресионирали путници, што је и учинио у ноћи 13. јануара 2012, пренео је АФП.

Том приликом, он је, такође, хтео да поздрави пензионисаног колегу, настањеног на острву и главног послужитеља на броду, родом са тог острва.

"Покушао сам да убијем три муве једним ударцем", рекао је Скетино. Капетан је демантовао да се на ризик одлучио како би импресионирао Молдавку Домнику Чемортан, са којим је мало пре тога вечерао.

Скетино је рекао да га је посада лоше информисала о рути којом је брод требало да прође, након што се, по завршеној вечери, вратио на мост.

Прво појављивање Скетина на суду, долази месец дана пошто је тело последње особе која се водила
као нестала у бродолому, извучено из олупине брода. У трагедији су 32 путника и члана посаде изгубило живот, а крузер је размонтиран на делове.

Конкордија, два пута већа од Титаника, кретала се брзином 16 чворова, а на њој се налазило 4.229 људи из 70 држава, када је ударила о стене оства ДЈиљо.

Запослени на броду оптужили су капетана да је скренуо са утврђеног курса брода за шта није имао одобрење.

Скетино, чије је суђење почело у јулу у тосканском граду Гросету, стекао је надимак "капетан кукавица" због свог понашања након удара брода о стене.

Само 29 минута пошто је наложио путницима и посади да се евакуишу, сам капетан је напустио брод, на коме се налазило још стотине људи.

Извлачење Конкордије са острва ДЈиљо и размонтиравање брода у ДЈенови, које у току, очекује се да ће коштати близу две милијарде долара, навела је француска агенција.

Коментари / 0

Оставите коментар