Евакуација у Лучанима, поплаве и у Чачку

Комадант штаба за ванредне ситуације у Лучанима Милош Веланац наредио је данас евакуацију људи, стоке и материјалних добара из дијелова те општине који су угрожени због изливања ријеке Бјелице.

Србија 02.12.2014 | 18:13
Евакуација у Лучанима, поплаве и у Чачку

Након поновног изливања ријеке Бјелице из свог корита, Општински штаб за ванредне ситуације у Лучанима је донио наредбу да се одмах приступи евакуацији људи, стоке и материјалних добара из угрожених дијелова, првенствено у мјесној заједници Ђераћ.

Наредбом се уводи приправност за одбрану од поплава у дијелу Мјесне заједнице Дљин - Поткрај, Ђераћ, Пухово, Турица, Гуча, и Вича. Такође, препоручује се припрема за евакуацију људи и материјалних добара и у кругу предузећа "Милан Благојевић - Наменска" и привредних друштва у индустријској зони.

Општински штаб за ванредне ситуације наводи да је у 6.30 почело изливање реке Бјелице на регионални пут Лучани-Гуча у насељеном месту Ђераћ.

ЈП "Дирекција" и ПП "Панекспрес Лучани" су одмах ојачали импровизован бедем у МЗ Ђераћ и на тај начин спријечили плављење стамбених објеката. Планинци, засеок села Дучаловићи, одсјечени су изливеном Бјелицом са једне стране а са друге стране оштећеним путем.

Чланови Штаба су истакли да је Бјелица током ноћи и дана поплавила  око 100 хектара обрадивог пољопривредног земљишта у Вичи, Дљину, Ђераћу, Пухову и Турици. Није било поплављених стамбених објеката али је вода ушла у десет помоћних објеката (штале, обори, шупе), углавном у Пухову.

Тенденција је да Бјелица тренутно благо опада.

Ове године, река Бјелица се изливала седам пута, а три пута је плављено од 12 до 15 домаћинстава у насељеном месту Ђераћ.

Штаб ће, како се наводи у саопштењу, у сарадњи са Сектором за ванредне ситуације даље пратити ситуацију и предузимати одговарајуће мјере у циљу спашавања људи и материјалних добара.

ПОПЛАВЕ И У ЧАЧКУ, ИЗЛИО СЕ СЛАТИНСКИ ПОТОК У ТРБУШАНИМА

Због кише која непрестано пада у протеклих 24 сата и изливања Слатинског потока угрожена су домаћинства у Трбушанима код Чачка.

Према ријечима Виде Варагић из Доњих Трбушана, вода из овог потока је продрла у двориште њиховог трочланог домаћинства, подрум и помоћне објекте.

- Такође, поплављена је и њива површине 25 ари, а бујица долази из правца оближњег гробља доносећи и фекалне воде - каже она за Тањуг.

Варагићева наводи да су долазили надлежни из ЈП "Градац" и обећали да ће послати скип у току дана и истиче да је, почев од маја, њихово домаћинство данас пети пут поплављено.

Због изливања Липничке реке поплављене су пољопривредне парцеле у чачанском селу Заблаће.

Тамо се, како каже тамошњи мјештанин Зоран Драговић, излила Липничка река (притока Западне Мораве) која је поплавила 10 хектара ораница.

- Страшно је то што нам се дешава, ове године нисмо имали никакав приход од пољопривредне производње, надлежни не показују интересовање да нам помогну у рјешавању проблема и стално се позивају на "Србијаводе" које је, како кажу, надлежно за чишћење ријечних корита - рекао је он.

БЕЗ СТРУЈЕ ОКО 300 ДОМАЋИНАСТАВА НА ПОДРУЧЈУ ЧАЧКА

- Због квара на нисконапонској мрежи насталог услијед кише која већ 24 часа непрестано пада на подручју града Чачка, без електричне енергије остало је око 300 домаћинстава - рекао је Тањугу технички директор Електродистрибуције у том граду Стојан Васовић.

Он је прецизирао да је у селу Рошци на Каблару без струје око 250 домаћинства, а да је квар настао јер су стабла пала на 11 трафостаница.

- На том подручју има доста леда, па није безбедно да наше екипе сада шаљемо тамо, али ујутру ће изаћи на терен и санирати квар - рекао је Васовић.

Он је додао да је и у чачанском селу Бањица око 50 потрошача без струје због кварова на далеководима.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Патриота

02.12.2014 21:39

Љди докле више те поплаве

ОДГОВОРИТЕ