Удар орканских вјетрова

И данас ће у Поморављу и Подунављу дувати олујни југоисточни ветар максималне брзине од 61 до 86 километара на час, у јужном Банати и око 108 километара на час, а у Тимочкој крајини очекује се хладно време са снегом, саопштио је Републички хидрометеоролошки завод.

Србија 02.12.2014 | 10:30
Удар орканских вјетрова

На копненом делу Балкана најјачи ветар ноћас је дувао у Србији.

"Ветар ће данас полако јењавати, нарочито у главном граду, али се и током наредних дана очекује умерено јак југоисточни ветар", рекао је за "Блиц" метеоролог Часлав Станојевић.

Он је нагласио да ветар не погађа исто све делове Београда, али ни Србије.

"У Обреновцу, Младеновцу и Лазаревцу скоро да уопште нема ветра. У Београду најјаче дува на Дорћолу, и низ леву обалу Дунава. Ноћас су таласи на Дунаву били и до метар висине, неколико баржи је откаћено на Ушћу", нагласио је Станојевић.

Он је додао да су у Србији најјачи ветрови од Новог Сада, преко Банатског Карловца и Делиблатске пешчаре, као и да због снажних ветрова долази до проблема са ледом на далеководима на Црном врху.

Такође је истакао да је ово "блажа варијанта" ветра, потпуно нормална за ово доба године.

Оркански ветрови нису неуобичајени за ово доба године (ФОТО: А.Исаковић)
Према прогнозама Хидрометеоролошког завода, у току ноћи у кошавском подручју понегде се очекује краткотрајна суснежица.

Он додаје да се у Београду данас очекује умерен и јак ветар, повремено са олујним ударима, који ће дувати брзином од преко 60 км на час.

Најнижа температура биће од нула до шест, а највиша од четири до 10 степени, у Тимочкој крајини од минус два до нула.

И у Београду ће бити облачно и ветровито, повремено са слабом кишом. Најнижа температура око два, а највиша око пет степени.

На ободима Београда посипана је со због леда, а на власнике сплавова апелује се да обезбеде своје објекте.

"У Београду се не очекују интензивне снежне падавине пре 10. децембра. Тек тада ће се створити услови за краткотрајно формирање снежног покривача", кажу у Републичком хидрометеоролошком савезу.

"Јуче и данас кошава је била најинтензивнија, а југоисточни ветар са олујним ударима ће и сутра дувати мало слабије него јуче. Оркански удари данас полако престају јужном Банату", каже за "Блиц" Горан Михајловић, метеоролог из Републичког хидрометеоролошког савеза.

Извор: Блиц

Коментари / 0

Оставите коментар