Udar orkanskih vjetrova

I danas će u Pomoravlju i Podunavlju duvati olujni jugoistočni vetar maksimalne brzine od 61 do 86 kilometara na čas, u južnom Banati i oko 108 kilometara na čas, a u Timočkoj krajini očekuje se hladno vreme sa snegom, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

Srbija 02.12.2014 | 10:30
Udar orkanskih vjetrova

Na kopnenom delu Balkana najjači vetar noćas je duvao u Srbiji.

"Vetar će danas polako jenjavati, naročito u glavnom gradu, ali se i tokom narednih dana očekuje umereno jak jugoistočni vetar", rekao je za "Blic" meteorolog Časlav Stanojević.

On je naglasio da vetar ne pogađa isto sve delove Beograda, ali ni Srbije.

"U Obrenovcu, Mladenovcu i Lazarevcu skoro da uopšte nema vetra. U Beogradu najjače duva na Dorćolu, i niz levu obalu Dunava. Noćas su talasi na Dunavu bili i do metar visine, nekoliko barži je otkaćeno na Ušću", naglasio je Stanojević.

On je dodao da su u Srbiji najjači vetrovi od Novog Sada, preko Banatskog Karlovca i Deliblatske peščare, kao i da zbog snažnih vetrova dolazi do problema sa ledom na dalekovodima na Crnom vrhu.

Takođe je istakao da je ovo "blaža varijanta" vetra, potpuno normalna za ovo doba godine.

Orkanski vetrovi nisu neuobičajeni za ovo doba godine (FOTO: A.Isaković)
Prema prognozama Hidrometeorološkog zavoda, u toku noći u košavskom području ponegde se očekuje kratkotrajna susnežica.

On dodaje da se u Beogradu danas očekuje umeren i jak vetar, povremeno sa olujnim udarima, koji će duvati brzinom od preko 60 km na čas.

Najniža temperatura biće od nula do šest, a najviša od četiri do 10 stepeni, u Timočkoj krajini od minus dva do nula.

I u Beogradu će biti oblačno i vetrovito, povremeno sa slabom kišom. Najniža temperatura oko dva, a najviša oko pet stepeni.

Na obodima Beograda posipana je so zbog leda, a na vlasnike splavova apeluje se da obezbede svoje objekte.

"U Beogradu se ne očekuju intenzivne snežne padavine pre 10. decembra. Tek tada će se stvoriti uslovi za kratkotrajno formiranje snežnog pokrivača", kažu u Republičkom hidrometeorološkom savezu.

"Juče i danas košava je bila najintenzivnija, a jugoistočni vetar sa olujnim udarima će i sutra duvati malo slabije nego juče. Orkanski udari danas polako prestaju južnom Banatu", kaže za "Blic" Goran Mihajlović, meteorolog iz Republičkog hidrometeorološkog saveza.

Izvor: Blic

Komentari / 0

Ostavite komentar