Коме су потребне визе за БиХ?

БиХ је промијенила визни режим посљедњих година. Грађанима великог броја земаља дозвољен је улазак у земљу без виза, уз кориштење пасоша или личне карте који доказују идентитет.

Босна и Херцеговина 29.11.2014 | 09:47
Коме су потребне визе за БиХ?

Дозвољено им је да бораве најдуже 90 дана. Међутим, велики број тих земаља не дозвољава улазак бх. држављанима без виза.

Држављани земаља које нису ослобођене визног режима за БиХ морају испоштовати процедуру и платити таксе како би ушли у БиХ. Захтјев за визу потребно је послати 30 дана прије планираног уласка у БиХ.

За добијање визе потребно је лично у амбасаде БиХ предати сљедеће документе: вазећи пасош, испуњен Захтјев за издавање визе, фотографију за пасош која је направљена недавно, исправе којима се доказује сврха боравка у БиХ, осигурани смјештај и средства за издржавање током боравка, средство путовања, намјера повратка у земљу из које долази (запослење, повратна карта или сл.) и осигурана здравствена заштита, те исправу о уплати конзуларне таксе (око 60 КМ).

Гранична полиција може по уласку у земљу затражити доказ да на рачуну или у кешу имате довољно новца да бисте се могли издржавати у БиХ, неовисно о томе да ли сте ослобођени визног режима или не. Сума која је прописана је 150 КМ по дану. Посједовање средстава за издржавање странца који у БиХ улази са визом или је држављанин земље безвизног режима, као и разлог уласка и боравка странца у БиХ може се доказивати и позивним писмом које издаје држављанин БиХ или странац с одобреним сталним боравком у БиХ, или домаће или страно правно лице регистровано у БиХ. За овјеру позивног писма плаћа се административна такса у износу од 10 КМ.

Битно је истаћи да, уколико се одбије ваш захтјев за визу, средства која сте уплатили за таксе вам неће бити враћена.

Уколико особа долази из земље у којој је проглашена нека епидемија, мора донијети доказ да је вакцинисана.

Држављани сљедећих земаља могу слободно ући у нашу земљу, односно без виза: Андора, Аустралија, Аустрија, Белгија, Брунеји, Естонија, Чешка, Канада, Катар, Кипар, Кореја, Кувајт, Хрватска, Данска, Финска, Француска, Њемачка, Велика Британија, Грчка, Исланд, Ирска, Италија, Јапан, Летонија, Литванија, Лихтенштајн, Луксембург, Мађарска, Македонија, Малезија, Малта, Монако, Нови Зеланд, Норвешка, Њемачка, Пољска, Португал, Словачка, Сан Марино, Србија, Црна Гора, Словенија, Шпанија, Шведска, Швицарска, Холандија, Руска Федерација, Турска, Сједињене Америчке Државе и Ватикан.

Виза су ослобођени и носиоци дипломатских пасоша Бахреина, Египта, Ирана, Јордана, Казахстана, Кине, Кубе, Молдавије, Омана, Пакистана, Русије, Саудијске Арабије, Туниса, Уједињених Арапских Емирата и Украјине.

Но, бх. држављани не могу ући у све ове земље без визе. Тако је држављанима БиХ потребна виза за сљедеће земље: САД, Аустралија, Брунеји, Канада, Катар, Кувајт, Јапан и Нови Зеланд.

У посљедње вријеме појавило се више заинтересованих инвеститора из Саудијске Арабије и Уједињених Арапских Емирата, те још неких азијских земаља, чији пословни људи не могу ући у државу без визе (уколико нису дипломате). То може представљати проблем јер уз већ постојеће административне баријере везане за само улагање или отварање предузећа (регистрација 37 дана, дозволе и до 180 дана), чекање визе може додатно одбити инвеститоре.

извор: Клиx

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Боо

29.11.2014 09:00

Гдје је КОСОВО

ОДГОВОРИТЕ
Name

сависа

29.11.2014 14:49

једно питањр јел нам треба виза за Енглеску позззз

ОДГОВОРИТЕ
Name

xy

30.11.2014 07:22

"Сависа", за Енглеску није потребна виза, ако прибавиш ону за Велику Британију!

ОДГОВОРИТЕ