ЕЛ: Звездин двокорак ка Топ 16!

Кошаркаши Црвене звезде Телеком направили су нови корак ка Топ 16 фази Евролиге, савладавши у седмом колу директног ривала у тој борби, Нептунас, са 79:62 у Београдској арени. 

Кошарка 27.11.2014 | 21:05
ЕЛ: Звездин двокорак ка Топ 16!

Меч је одигран без препознатљиве атмосфере на трибинама, јер су Звездини навијачи одбијањем да певају одавали почаст трагично преминулом Марку Ивковићу, а црвено-бели су и поред тога остварили тријумф знатно већи од два поена разлике, колико су од истог ривала изгубили у Литванији, што може да буде важно приликом одређивања коначног поретка. Да све буде кошаркаши занимљвије, домаћин је у једном делу меча примио 19 поена у низу, не постигавши притом ниједан, али је у наставку сјајном игром преокренуо резултат и заслужено тријумфовао.

После химне Евролиге и минута тишине за "Јагоду" у чију част су навијачи, којих је било 12.547 истакли и транспарент, почела је прва од две фазе Звездине доминације. Та прва се најпре огледала у позиционој игри, у којој гости нису имали решења за Бобана Марјановића, а када се разиграо и резервиста Блажич, предност је већ била 11 разлике у 13. минуту.

До тада је већ било јасно да је шут "издао" Нептунас, јер су његови играчи убацили само 33% својих покушаја да погоде за два, а свега једну тројку из осам покушаја. Није се само знало докле ће то тако да траје. И, баш тада, две одличне одбране црвено-белих омогућиле су атрактивне потезе Цирбеса и Митровића, па се чинило да је прича готова када је семафор показао 33:18. Ипак, како грогирани супарник није одустао од класичне литванске школе ("гађај тројкама и кад ти иде и кад ти не иде"), три таква далекомента поготка у низу потпуно су зауставиле Радоњићеву екипу.

Није њу успео да тргне до краја полувремена ни затражени тајмаут: смењивали су се гости у разним офанзивним решењима, од игре 2-на-2, са и без класичног пик-ен-рола, преко шутерског часа изван линије 6,75, до самосталних продора "кад им време није", на самим почецима напада. И, баш тако, разноврсном игром, Литванци су направили серију 0:19 пре него што је Марјановић, после пет минута и две секунде без Звездиног поена, постигао кош и поставио коначних 35:37 на полувремену.

Од почетка треће деонице је зависило много тога. А у ту четвртину црвено-бели су ушли силно мотивисани, борбени до границе фанатизма. И, када се један горостас попут Марјановића, баца за лопту која излази истовремено са Лазићем, који је недуго затим надокнадио пет метара заостатка и спречио контру ривала, онда мора да се догоди нешто добро таквом тиму. Звездином се догодио нови преокрет, сада много дражи домаћим присталицама.

Било је ту и нових Вилијамсових магија, и Блажичевих тројки, којима су се "придружиле" и Џенкинсове, било је одбране као да је ово некакво финале, а било и десет Марјановићевих поена у тој трећој деоници, у којој је Звезда потпуно шокирала супарника и повела са 15 разлике.

Нарастало то вођство и на "+21" почетком последње четвртине, што и не чуди, јер је Џенкинс преузео командовање одбраном, а Боби Марјановић "одменио" Вилијамса у атрактивним асистенцијама, па је и пре завршних минута било јасно коме ће припасти цео плен са овог меча.

Да овај тим може много на међународној сцени, показао је и на претходним овосезонским утакмицама Евролиге, али и на овој. Ипак, за разлику од минулих проблема из којих црвено-бели нису умели да изађу "када је густо", јер као да је организација смислених напада баш тада постајала претежак задатак, овога пута су се играчи Дејана Радоњића са сопственим "црним минутима" изборили - сопственом борбеношћу. А у спорту, баш као и животу, до циља се једино и стиже ако се сваки актер цео угради пут ка успеху. Управо то су црвено-бели и урадили одмах после очајно одигране завршнице првог полувремена.

У наредном, осмом колу, Црвена звезда Телеком следећег петка гостује Валенсији.

Коментари / 0

Оставите коментар