EL: Zvezdin dvokorak ka Top 16!

Košarkaši Crvene zvezde Telekom napravili su novi korak ka Top 16 fazi Evrolige, savladavši u sedmom kolu direktnog rivala u toj borbi, Neptunas, sa 79:62 u Beogradskoj areni. 

Košarka 27.11.2014 | 21:05
EL: Zvezdin dvokorak ka Top 16!

Meč je odigran bez prepoznatljive atmosfere na tribinama, jer su Zvezdini navijači odbijanjem da pevaju odavali počast tragično preminulom Marku Ivkoviću, a crveno-beli su i pored toga ostvarili trijumf znatno veći od dva poena razlike, koliko su od istog rivala izgubili u Litvaniji, što može da bude važno prilikom određivanja konačnog poretka. Da sve bude košarkaši zanimljvije, domaćin je u jednom delu meča primio 19 poena u nizu, ne postigavši pritom nijedan, ali je u nastavku sjajnom igrom preokrenuo rezultat i zasluženo trijumfovao.

Posle himne Evrolige i minuta tišine za "Jagodu" u čiju čast su navijači, kojih je bilo 12.547 istakli i transparent, počela je prva od dve faze Zvezdine dominacije. Ta prva se najpre ogledala u pozicionoj igri, u kojoj gosti nisu imali rešenja za Bobana Marjanovića, a kada se razigrao i rezervista Blažič, prednost je već bila 11 razlike u 13. minutu.

Do tada je već bilo jasno da je šut "izdao" Neptunas, jer su njegovi igrači ubacili samo 33% svojih pokušaja da pogode za dva, a svega jednu trojku iz osam pokušaja. Nije se samo znalo dokle će to tako da traje. I, baš tada, dve odlične odbrane crveno-belih omogućile su atraktivne poteze Cirbesa i Mitrovića, pa se činilo da je priča gotova kada je semafor pokazao 33:18. Ipak, kako grogirani suparnik nije odustao od klasične litvanske škole ("gađaj trojkama i kad ti ide i kad ti ne ide"), tri takva dalekomenta pogotka u nizu potpuno su zaustavile Radonjićevu ekipu.

Nije nju uspeo da trgne do kraja poluvremena ni zatraženi tajmaut: smenjivali su se gosti u raznim ofanzivnim rešenjima, od igre 2-na-2, sa i bez klasičnog pik-en-rola, preko šuterskog časa izvan linije 6,75, do samostalnih prodora "kad im vreme nije", na samim počecima napada. I, baš tako, raznovrsnom igrom, Litvanci su napravili seriju 0:19 pre nego što je Marjanović, posle pet minuta i dve sekunde bez Zvezdinog poena, postigao koš i postavio konačnih 35:37 na poluvremenu.

Od početka treće deonice je zavisilo mnogo toga. A u tu četvrtinu crveno-beli su ušli silno motivisani, borbeni do granice fanatizma. I, kada se jedan gorostas poput Marjanovića, baca za loptu koja izlazi istovremeno sa Lazićem, koji je nedugo zatim nadoknadio pet metara zaostatka i sprečio kontru rivala, onda mora da se dogodi nešto dobro takvom timu. Zvezdinom se dogodio novi preokret, sada mnogo draži domaćim pristalicama.

Bilo je tu i novih Vilijamsovih magija, i Blažičevih trojki, kojima su se "pridružile" i Dženkinsove, bilo je odbrane kao da je ovo nekakvo finale, a bilo i deset Marjanovićevih poena u toj trećoj deonici, u kojoj je Zvezda potpuno šokirala suparnika i povela sa 15 razlike.

Narastalo to vođstvo i na "+21" početkom poslednje četvrtine, što i ne čudi, jer je Dženkins preuzeo komandovanje odbranom, a Bobi Marjanović "odmenio" Vilijamsa u atraktivnim asistencijama, pa je i pre završnih minuta bilo jasno kome će pripasti ceo plen sa ovog meča.

Da ovaj tim može mnogo na međunarodnoj sceni, pokazao je i na prethodnim ovosezonskim utakmicama Evrolige, ali i na ovoj. Ipak, za razliku od minulih problema iz kojih crveno-beli nisu umeli da izađu "kada je gusto", jer kao da je organizacija smislenih napada baš tada postajala pretežak zadatak, ovoga puta su se igrači Dejana Radonjića sa sopstvenim "crnim minutima" izborili - sopstvenom borbenošću. A u sportu, baš kao i životu, do cilja se jedino i stiže ako se svaki akter ceo ugradi put ka uspehu. Upravo to su crveno-beli i uradili odmah posle očajno odigrane završnice prvog poluvremena.

U narednom, osmom kolu, Crvena zvezda Telekom sledećeg petka gostuje Valensiji.

Komentari / 0

Ostavite komentar