Од “плавог језика” обољело 100 оваца

Званично је потврђено да се на подручју Неума код оваца појавила болест "плавог језика", од које је до сада обољело 100 грла.

Босна и Херцеговина 27.11.2014 | 13:59
Од “плавог језика” обољело 100 оваца

До сада је 25 животиња угинуло, а око 20 оваца је у фази тешког обољења, док су остале у одређеној фази изљечења.

Према ријечима ветеринара Ивана Крешића, код обољелих животиња долази до отока усана, међучељусног простора, на устима им се појави исцједак, а слина на носу може бити угнојена. Животиња у тешком стадијуму болести почне повраћати и угине.

Крешић истиче како су донијели одлуку да се угинуле животиње закопају, сватко на свом посједу, те је урађена дезинфекција штала.

Ријеч је о болести коју преносе комарци, а тренутно временске прилике погодују ширењу болести. Зараза се већ проширила изван подручја општине Неум и њен тренутни смјер кретања је према Стоцу.

Болест није опасна за људе, а највише је изражена код оваца. Могућа су обољена код коза и говеда.

Канцеларија за ветеринарство успоставила је кризни штаб против болести плавог језика, те се од њих очекују конкретни потези што и како даље. До сада је овом болешћу погођено око 30 кућанстава који живе од сточарства.

"Ово је болест с листе А. Онај ко доноси мјере требао би људима надокнадити штету. Надамо се да ће институције имати осјећаја за ово", нагласио је Крешић.

Коментари / 0

Оставите коментар