Od “plavog jezika” oboljelo 100 ovaca

Zvanično je potvrđeno da se na području Neuma kod ovaca pojavila bolest "plavog jezika", od koje je do sada oboljelo 100 grla.

Bosna i Hercegovina 27.11.2014 | 13:59
Od “plavog jezika” oboljelo 100 ovaca

Do sada je 25 životinja uginulo, a oko 20 ovaca je u fazi teškog oboljenja, dok su ostale u određenoj fazi izlječenja.

Prema riječima veterinara Ivana Krešića, kod oboljelih životinja dolazi do otoka usana, međučeljusnog prostora, na ustima im se pojavi iscjedak, a slina na nosu može biti ugnojena. Životinja u teškom stadijumu bolesti počne povraćati i ugine.

Krešić ističe kako su donijeli odluku da se uginule životinje zakopaju, svatko na svom posjedu, te je urađena dezinfekcija štala.

Riječ je o bolesti koju prenose komarci, a trenutno vremenske prilike pogoduju širenju bolesti. Zaraza se već proširila izvan područja opštine Neum i njen trenutni smjer kretanja je prema Stocu.

Bolest nije opasna za ljude, a najviše je izražena kod ovaca. Moguća su oboljena kod koza i goveda.

Kancelarija za veterinarstvo uspostavila je krizni štab protiv bolesti plavog jezika, te se od njih očekuju konkretni potezi što i kako dalje. Do sada je ovom bolešću pogođeno oko 30 kućanstava koji žive od stočarstva.

"Ovo je bolest s liste A. Onaj ko donosi mjere trebao bi ljudima nadoknaditi štetu. Nadamo se da će institucije imati osjećaja za ovo", naglasio je Krešić.

Komentari / 0

Ostavite komentar