Трибунал објавио "тајни" анекс о Шешељу

Није познато да ли је Шешељ пристао на поверљиви анекс у коме се обавезује да ће се вратити у Хаг када то Трибунал затражи. У "тајном анексу" нема готово ништа што јавност већ није знала.

Свијет 25.11.2014 | 19:15
Трибунал објавио "тајни" анекс о Шешељу

Хашки трибунал обелоданио је данас поверљиви анекс о условима пуштања на привремену слободу оптуженика Војислава Шешеља, којим се он обавезује да се појави пред судским већем када то од њега буде затражило.

Према истом документу, Шешељ је обавезан да по доласку у Србију преда пасош њеним властима, да нема контакте са жртвама и сведоцима у процесу који се води против њега и да не утиче на њих на било који начин, као и да ни на који начин не опструише процедуру или ток правде.

Претресно веће на челу са судијом Жан Клод Антоанетијем, који је потписао данашњу одлуку о укидању поверљивости анекса од 6. новембра, у истом документу позвало је Србију да не издаје нови пасош оптуженом без сагласности Претресног већа.

У документу се још наводе и захтеви Холандији да спроведе оптуженог до амстердамског аеродрома Схипол, или неког другог аеродрома на дан пуштања на слободу, и да га по његовом повратку у Холандију, када то одреди Суд, задржи и спроведе у притворску јединицу.

Претресно веће је упутило и захтев транзитним земљама да, уколико је неопходно, обезбеде сигурност оптуженом на транзитном аеродрому и да га ухапсе уколико покуша да побегне док буде чекао на повратак у притворску јединицу.

Захтев је био упућен и Секретаријату Хашког трибунала у погледу мера које треба да спроведе до поласка оптуженог на аеродром.

Војислав Шешељ је у ранијим приликама одбијао било какве гаранције Хашком трибуиналу које би "ограничавале његова људска права" а по доласку у Београд рекао је да се он у Хаг неће добровољно вратити и да тамо могу да га пошаљу само (председник Србије Томислав) Николић и (премијер Александар) Вучић.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ја

25.11.2014 18:18

Свирање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

весела тројка

25.11.2014 20:16

Пустли га да направи неред у србији

ОДГОВОРИТЕ