У већини трговина месо без декларације

Удружења за заштиту потрошача Босне и Херцеговине упозоравају да су трговци дужни да поред меса које продају поставе и декларацију са битним информацијама о производу који нуде, али је ово правило у већини случајева само мртво слово на папиру.

Босна и Херцеговина 24.11.2014 | 14:20
У већини трговина месо без декларације

На овакву праксу упозоравају и пољопривредници, који се жале да неспровођење прописа штету наноси и њима.Председник Управног одбора Савеза удружења потрошача БиХ Гордана Булић наглашава да је већ годину дана на снази Правилник о пружању информација потрошачима о храни.

"Потрошач на декларацијама треба да има све податке о месу које купује и које се налази у расхладним уређајима. Све информације морају бити расположиве - од порекла грла, датума клања животиње, па све до када је месо употребљиво", објашњава Булић и додаје да већина трговаца оваква правила крши али да, ипак, постоје и неки објекти гђе се прописи поштују.

Председник Савеза удружења пољопривредних произвођача Републике Српске Стојан Маринковић, такође, тврди да у већини трговина није могуће поред меса пронаћи декларације, у којима су назначени основни подаци које купац има право да зна.

"Као прво, непримењивање важећих законских прописа проблематично је са становишта заштите самих потрошача јер не знају одакле месо потиче, нити да ли је свеже или старо.Осим тога, кад немате декларацију, немате ни могућност да се определите за домаће", аргументовао је Маринковић.

Огроман проблем, истиче, имају и произвођачи, односно пољопривредници, јер су суочени са прекомерним увозом меса."Једноставно, имамо низ пропуста којима се нарушава привредни систем, како примарна, тако и секундарна пољопривреда, односно прерађивачка индустрија. Позивамо на примену прописа и тражимо да у свим продајним објектима буду истакнуте декларације поред меса", наглашава Маринковић, док трговци тврде да увек продају свеже месо поред којег стављају декларације.

Заменик директора Агенције за безбедност хране БиХ Зоран Ðерић наводи да су важећим прописима трговци дужни да наводе релевантне податке о месу и осталој храни коју продају."Кад инспекцијски органи уђу у продајне објекте имплементација ће бити учесталија. Код нас све тешко иде кад је нешто ново и на почетку имате проблем на терену", каже Ðерић.

Према подацима Републичке управе за инспекцијске послове, за девет месеци ове године из продаје је повучено око 140 килограма хране која је била неприкладна за употребу због истеклог рока употребе, промене сензорних својстава и неодговарајућих декларација.

Коментари / 0

Оставите коментар