U većini trgovina meso bez deklaracije

Udruženja za zaštitu potrošača Bosne i Hercegovine upozoravaju da su trgovci dužni da pored mesa koje prodaju postave i deklaraciju sa bitnim informacijama o proizvodu koji nude, ali je ovo pravilo u većini slučajeva samo mrtvo slovo na papiru.

Bosna i Hercegovina 24.11.2014 | 14:20
U većini trgovina meso bez deklaracije

Na ovakvu praksu upozoravaju i poljoprivrednici, koji se žale da nesprovođenje propisa štetu nanosi i njima.Predsednik Upravnog odbora Saveza udruženja potrošača BiH Gordana Bulić naglašava da je već godinu dana na snazi Pravilnik o pružanju informacija potrošačima o hrani.

"Potrošač na deklaracijama treba da ima sve podatke o mesu koje kupuje i koje se nalazi u rashladnim uređajima. Sve informacije moraju biti raspoložive - od porekla grla, datuma klanja životinje, pa sve do kada je meso upotrebljivo", objašnjava Bulić i dodaje da većina trgovaca ovakva pravila krši ali da, ipak, postoje i neki objekti gđe se propisi poštuju.

Predsednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Stojan Marinković, takođe, tvrdi da u većini trgovina nije moguće pored mesa pronaći deklaracije, u kojima su naznačeni osnovni podaci koje kupac ima pravo da zna.

"Kao prvo, neprimenjivanje važećih zakonskih propisa problematično je sa stanovišta zaštite samih potrošača jer ne znaju odakle meso potiče, niti da li je sveže ili staro.Osim toga, kad nemate deklaraciju, nemate ni mogućnost da se opredelite za domaće", argumentovao je Marinković.

Ogroman problem, ističe, imaju i proizvođači, odnosno poljoprivrednici, jer su suočeni sa prekomernim uvozom mesa."Jednostavno, imamo niz propusta kojima se narušava privredni sistem, kako primarna, tako i sekundarna poljoprivreda, odnosno prerađivačka industrija. Pozivamo na primenu propisa i tražimo da u svim prodajnim objektima budu istaknute deklaracije pored mesa", naglašava Marinković, dok trgovci tvrde da uvek prodaju sveže meso pored kojeg stavljaju deklaracije.

Zamenik direktora Agencije za bezbednost hrane BiH Zoran Ðerić navodi da su važećim propisima trgovci dužni da navode relevantne podatke o mesu i ostaloj hrani koju prodaju."Kad inspekcijski organi uđu u prodajne objekte implementacija će biti učestalija. Kod nas sve teško ide kad je nešto novo i na početku imate problem na terenu", kaže Ðerić.

Prema podacima Republičke uprave za inspekcijske poslove, za devet meseci ove godine iz prodaje je povučeno oko 140 kilograma hrane koja je bila neprikladna za upotrebu zbog isteklog roka upotrebe, promene senzornih svojstava i neodgovarajućih deklaracija.

Komentari / 0

Ostavite komentar