Мање Срба у новој Влади Косова

Косовски министар за рад Ненад Рашић рекао је да ће формирање коалиције ДПК и ДСК смањити неопходност да Срби буду на високим позицијама у влади.

 

Србија 21.11.2014 | 20:09
Мање Срба у новој Влади Косова

Он је навео да ће то неповољно утицати на решавање питања српске
заједнице, али сматра да ће будућа парламентарна већина и Влада Косова
бити стабилни и без много унутрашњих турбуленцуија.

"Нажалост, када је реч о српској заједници, све то ће значити смањење неопходности Срба да буду на битним високим владиним функцијама. Самим тим, највероватније, биће смањен и број министарстава
која би могли да воде Срби", рекао је Рашић.

Додао је да по Уставу Косова Србима у новој Влади припада бар једно министарство.

Рашић је навео да је коалиција странака Хашима Тачија и Исе Мустафе добродошла због ширег политичког спектра и стабилиније политичке одговорности на Косову.

Рашић је и председник парламентарне Прогресивне демократске странке (ПДС) и посланик у новом сазиву Скупстине Косова.

Навео је да постоји могућност да Срби добију друго министарство у новој влади, али то није ексклузивно право само за Србе, него свих неалбанских заједница.

"Евентуална морално-политичка сатисфакција за српску заједницу може да постоји у добијању места заменика премијера, што би, према претходним искуствима, било могуће. Али, и евентуалним добијањем те политичке фукнције Срби опет неће иматиисте позиције, па тиме ни могућности да одлучују као што су могли у одлазећој влади", рекао је Рашић.

Рашић је подсетио да су Срби у одлазећој Влади Косова имали три министра, једног заменика премијера и
то у већем делу мандата, као и шест заменика министара, а почетком прошле године Срби су добили и додатну позицију државног министра.

Он је као позитивно оценио то што је недавно одлазећа Влада издвојила око 20 милиона евра за капиталне инвестиције за север Косова, што, како је рекао, уклазује на решеност да се створе механизми за интеграцију свих заједница на северу Косова.

Коментари / 0

Оставите коментар