Manje Srba u novoj Vladi Kosova

Kosovski ministar za rad Nenad Rašić rekao je da će formiranje koalicije DPK i DSK smanjiti neophodnost da Srbi budu na visokim pozicijama u vladi.

 

Srbija 21.11.2014 | 20:09
Manje Srba u novoj Vladi Kosova

On je naveo da će to nepovoljno uticati na rešavanje pitanja srpske
zajednice, ali smatra da će buduća parlamentarna većina i Vlada Kosova
biti stabilni i bez mnogo unutrašnjih turbulencuija.

"Nažalost, kada je reč o srpskoj zajednici, sve to će značiti smanjenje neophodnosti Srba da budu na bitnim visokim vladinim funkcijama. Samim tim, najverovatnije, biće smanjen i broj ministarstava
koja bi mogli da vode Srbi", rekao je Rašić.

Dodao je da po Ustavu Kosova Srbima u novoj Vladi pripada bar jedno ministarstvo.

Rašić je naveo da je koalicija stranaka Hašima Tačija i Ise Mustafe dobrodošla zbog šireg političkog spektra i stabilinije političke odgovornosti na Kosovu.

Rašić je i predsednik parlamentarne Progresivne demokratske stranke (PDS) i poslanik u novom sazivu Skupstine Kosova.

Naveo je da postoji mogućnost da Srbi dobiju drugo ministarstvo u novoj vladi, ali to nije ekskluzivno pravo samo za Srbe, nego svih nealbanskih zajednica.

"Eventualna moralno-politička satisfakcija za srpsku zajednicu može da postoji u dobijanju mesta zamenika premijera, što bi, prema prethodnim iskustvima, bilo moguće. Ali, i eventualnim dobijanjem te političke fukncije Srbi opet neće imatiiste pozicije, pa time ni mogućnosti da odlučuju kao što su mogli u odlazećoj vladi", rekao je Rašić.

Rašić je podsetio da su Srbi u odlazećoj Vladi Kosova imali tri ministra, jednog zamenika premijera i
to u većem delu mandata, kao i šest zamenika ministara, a početkom prošle godine Srbi su dobili i dodatnu poziciju državnog ministra.

On je kao pozitivno ocenio to što je nedavno odlazeća Vlada izdvojila oko 20 miliona evra za kapitalne investicije za sever Kosova, što, kako je rekao, uklazuje na rešenost da se stvore mehanizmi za integraciju svih zajednica na severu Kosova.

Komentari / 0

Ostavite komentar