Обама штити пет милиона имиграната

Председник САД Барак Обама најавио је реформу имиграционе политике захваљујући којој ће близу 5 милиона илегалних имиграната моћи да избегне депортацију.

Свијет 21.11.2014 | 11:30
Обама штити пет милиона имиграната

Многи од њих су родитељи или супружници становника који легално живе у Америци.

"Изађите из сенке и узмите права према закону", поручио је у свом говору Обама, који су преносиле у ударном термину готово све националне телевизијске станице, пренео је ББЦ.

Републиканци, који од јануара преузимају пуну контролу у Конгресу, рекли су да та Обамина акција, без Конгреса, није у домену његових овлашћења и упозорили су га на озбиљне последице.

"Оним члановима Конгреса који доводе у питање мој ауторитет да побољшам наш имиграциони систем..." поручујем да "усвоје закон", истакао је Обама.

Амерички председник најавио је да ће према плану бити дозвољено родитељима "без папира" оне деце која су амерички држављани, или имају дозволу за боравак у САД, да аплицирају за радне дозволе које ће трајати три године.

То ће моћи да ураде само родитељи који живе у САД пет година, а према подацима тај критеријум испуњава 4.1 милиона људи, пренела је агенција АП.

У САД живи, иначе, 11 милиона илегалних миграната.

Док се Обама обраћао нацији из Беле куће, они који подржавају имигранте као и сами имигранти марширали су испред носећи америчке заставе на раменима и транспаренте на којим је на шпанском језику било написано "Хвала председниче Обама" (Грациас, Пресиденте Обама), пренела је америчка агенција.

Три водеће америчке телевизијске мреже, АБЦ, НБЦ и ЦБС, одлучиле су да не преносе директно Обамин говор о имиграцији.

"ЦБС Њуз неће уживо преносити говор", изјавила је синоћ портпаролка те телевизије, док је мрежа НБЦ саопштила да ће говор уживо преносити само на свом информативном каналу, МСНБЦ.

Телевизијска кућа АБЦ је синоћ потврдила да неће преносити Обамин говор на свом главном каналу, али да хоће на дигиталним платформама АБЦ Њуза.

Говор Обаме преносили су ипак ЦНН, ПБС и "Фокс њуз" као и телевизијске мреже на шпанском језику "Унивисион" и "Телемундо".

Коментари / 0

Оставите коментар