Асприља, Креспо, Бађо, Кјеза, Стоичков - сви у затвор?!

Сећате ли се велике Парме? Многи њени бивши асови би могли да се нађу на оптуженичкој клупи у суђењу против некадашњег газде Танција.

Фудбал 20.11.2014 | 22:20
Асприља, Креспо, Бађо, Кјеза, Стоичков - сви у затвор?!

Серија А је само бледа сенка некада најјаче лиге на свету. Вероватно и најјаче у историји фудбалске игре. Најпопуларнији клубови с Апенина су изгубили корак с водећим алама европског фудбала, Јувентус је претходних година убио и ту неизвесност у сопственом дворишту. Италијанима фали много тога…

Једна од асоцијација на славне дане италијанског фудбала је била и Парма. Клуб који је захваљујући огромном богатству фамилије Танци и њиховом гиганту Парамалату имао феноменалне играче и кварио планове великанима се у то златно време никада није окитио „скудетом". Али имао је поприлично успеха и константно био у врху италијанског фудбала. Због Пармалата, тада водеће светске компаније за производњу млека, Пармини фудбалери су тада носили и надимак Млекаџије.

Финансијски слом Пармалата и банкрот фамилије Танци значио је и крај велике Парме. Клуб је испео у Серију Б, вратио се касније у елиту, али се никада после тога Парма није опоравила од краха.

Славу популарних Крсташа су проносили многи фудбалски великани попут: Верона, Креспа, Асприље, Стоичкова, Буфона, Тирама, Канавара, Ортеге, Дина Бађа, Алмеиде, Коута, Кјезе…

Суђење за двадесет милијарди долара тешку финансијску превару после које је Пармалат пропао и даље траје. У првом судском поступку Калисто Танци је осуђен на 18 година затвора. Уследиле су жалбе, поновљена суђења, па поступак и даље траје. У новом судском поступку државни тужилац Паола дел Монте је дошла до нових доказа чешљањем спонзорских уговора и затражила да се подигну оптужнице против 26 лица међу којима су и многи познати фудбалери који су носили дрес Парме и били актери спорних спонзорских уговора преко којих је фамилија Танци испумпавала новац из Пармалата.

На листу осумњичених су: Хуан Себастијан Верон, Ернан Креспо, Фаустино Асприља, Луиђи Аполони, Енрико Кјеза, Лилијан Тирам, Дино Бађо, Христо Стоичков, Томас Бролин, Лоренцо Миноти и Масимо Крипа.

Суд ће сада прегледати доказе које је тужилаштво поднело и одлучити о покретању поступку против поменуте групе. Ако дође до тога и осумњичени се испоставе кривима, наведеним познатим фудбалским именима се смеши и затворска казна.

Коментари / 0

Оставите коментар