Asprilja, Krespo, Bađo, Kjeza, Stoičkov - svi u zatvor?!

Sećate li se velike Parme? Mnogi njeni bivši asovi bi mogli da se nađu na optuženičkoj klupi u suđenju protiv nekadašnjeg gazde Tancija.

Fudbal 20.11.2014 | 22:20
Asprilja, Krespo, Bađo, Kjeza, Stoičkov - svi u zatvor?!

Serija A je samo bleda senka nekada najjače lige na svetu. Verovatno i najjače u istoriji fudbalske igre. Najpopularniji klubovi s Apenina su izgubili korak s vodećim alama evropskog fudbala, Juventus je prethodnih godina ubio i tu neizvesnost u sopstvenom dvorištu. Italijanima fali mnogo toga…

Jedna od asocijacija na slavne dane italijanskog fudbala je bila i Parma. Klub koji je zahvaljujući ogromnom bogatstvu familije Tanci i njihovom gigantu Paramalatu imao fenomenalne igrače i kvario planove velikanima se u to zlatno vreme nikada nije okitio „skudetom". Ali imao je poprilično uspeha i konstantno bio u vrhu italijanskog fudbala. Zbog Parmalata, tada vodeće svetske kompanije za proizvodnju mleka, Parmini fudbaleri su tada nosili i nadimak Mlekadžije.

Finansijski slom Parmalata i bankrot familije Tanci značio je i kraj velike Parme. Klub je ispeo u Seriju B, vratio se kasnije u elitu, ali se nikada posle toga Parma nije oporavila od kraha.

Slavu popularnih Krstaša su pronosili mnogi fudbalski velikani poput: Verona, Krespa, Asprilje, Stoičkova, Bufona, Tirama, Kanavara, Ortege, Dina Bađa, Almeide, Kouta, Kjeze…

Suđenje za dvadeset milijardi dolara tešku finansijsku prevaru posle koje je Parmalat propao i dalje traje. U prvom sudskom postupku Kalisto Tanci je osuđen na 18 godina zatvora. Usledile su žalbe, ponovljena suđenja, pa postupak i dalje traje. U novom sudskom postupku državni tužilac Paola del Monte je došla do novih dokaza češljanjem sponzorskih ugovora i zatražila da se podignu optužnice protiv 26 lica među kojima su i mnogi poznati fudbaleri koji su nosili dres Parme i bili akteri spornih sponzorskih ugovora preko kojih je familija Tanci ispumpavala novac iz Parmalata.

Na listu osumnjičenih su: Huan Sebastijan Veron, Ernan Krespo, Faustino Asprilja, Luiđi Apoloni, Enriko Kjeza, Lilijan Tiram, Dino Bađo, Hristo Stoičkov, Tomas Brolin, Lorenco Minoti i Masimo Kripa.

Sud će sada pregledati dokaze koje je tužilaštvo podnelo i odlučiti o pokretanju postupku protiv pomenute grupe. Ako dođe do toga i osumnjičeni se ispostave krivima, navedenim poznatim fudbalskim imenima se smeši i zatvorska kazna.

Komentari / 0

Ostavite komentar