Да ли се Рафа овако допингује или...?

Ово је други пут да шпански тенисер одлази на терапију матичним ћелијама, а исто је било и у децембру 2013. године, када је имао проблем с повредом левог колена.

Тенис 21.11.2014 | 09:40
Да ли се Рафа овако допингује или...?

Рафаел Надал жели што пре да се врати на тениски терен и спреман је да уради све на том путу! Његов ујак Тони Надал потврдио је да је тенисер био на терапији матичним ћелијама која је забрањена у неким земљама.

Надал је прво 3. новембра оперисао слепо црвено, а редовно се жалио на бол у леђима због чега се и одлучио за поменуту терапију коју је примио у Италији како наводи лист Ас.
„Ова терапија његов повратак на терен пролонгира за још неколико недеља. Рафа ће у децембру поново почети да тренира, а због терапије матичним ћелијама морао је да мирује укупно пет недеља“, рекао је Тони Надал.

Ово је други пут да шпански тенисер одлази на терапију матичним ћелијама, а исто је било и у децембру 2013. године, када је имао проблем са повредом левог колена.

Због тога што је оваква терапија још увек у „сивој зони“, део јавности и медија сматра да је овакав начин лечења налик допингу.

Ради се о томе да лекар повређеном спортисти узме мању количину крви одакле извлачи плазму. Затим је убризгава назад у организам спортисте и она помаже да се ткиво брже регениреше, а такође смањује отоке и болове.

Светска антидопинг агенција (WАДА) не сматра да овај поступак у терапеутске сврхе представља прекршај. Наравно, другачије се третира када се матичне ћелије користе у сврху побољшања резултата спортиста.

Надал годину завршава на трећем месту АТП ранг-листе са 6.835 бодова, док првопласирани Новак Ђоковић има 11.510 поена.

Коментари / 0

Оставите коментар