Da li se Rafa ovako dopinguje ili...?

Ovo je drugi put da španski teniser odlazi na terapiju matičnim ćelijama, a isto je bilo i u decembru 2013. godine, kada je imao problem s povredom levog kolena.

Tenis 21.11.2014 | 09:40
Da li se Rafa ovako dopinguje ili...?

Rafael Nadal želi što pre da se vrati na teniski teren i spreman je da uradi sve na tom putu! Njegov ujak Toni Nadal potvrdio je da je teniser bio na terapiji matičnim ćelijama koja je zabranjena u nekim zemljama.

Nadal je prvo 3. novembra operisao slepo crveno, a redovno se žalio na bol u leđima zbog čega se i odlučio za pomenutu terapiju koju je primio u Italiji kako navodi list As.
„Ova terapija njegov povratak na teren prolongira za još nekoliko nedelja. Rafa će u decembru ponovo početi da trenira, a zbog terapije matičnim ćelijama morao je da miruje ukupno pet nedelja“, rekao je Toni Nadal.

Ovo je drugi put da španski teniser odlazi na terapiju matičnim ćelijama, a isto je bilo i u decembru 2013. godine, kada je imao problem sa povredom levog kolena.

Zbog toga što je ovakva terapija još uvek u „sivoj zoni“, deo javnosti i medija smatra da je ovakav način lečenja nalik dopingu.

Radi se o tome da lekar povređenom sportisti uzme manju količinu krvi odakle izvlači plazmu. Zatim je ubrizgava nazad u organizam sportiste i ona pomaže da se tkivo brže regenireše, a takođe smanjuje otoke i bolove.

Svetska antidoping agencija (WADA) ne smatra da ovaj postupak u terapeutske svrhe predstavlja prekršaj. Naravno, drugačije se tretira kada se matične ćelije koriste u svrhu poboljšanja rezultata sportista.

Nadal godinu završava na trećem mestu ATP rang-liste sa 6.835 bodova, dok prvoplasirani Novak Đoković ima 11.510 poena.

Komentari / 0

Ostavite komentar