Хрвати и Словенци “ратују” и због вина

Након што је сукоб Словеније и Хрватске поводом "крањске" окончан бар за наредних 15 година, "рат" због вина се наставља.

Регион 20.11.2014 | 13:41
Хрвати и Словенци “ратују” и због вина

Наиме, чувено словеначко вино "теран", повод је сукобу двије стране, који ће можда окончати и на Суду у Стразбуру.

Истина ни словеначки министар пољопривреде Дејан Жидан, нити хрватски колега Тихомир Јаковина, не сматрају то политичким, већ правним питањем, те његово рјшавање очекују од Европске комисије.
Ствари, међутим, тренутно стоје тако да је "теран" ознаком изворности признат као "словенско вино" и на то хрватска страна није имала приговор у тренутку кад је вино регистровано.

То питање у међувремену није било покривено ни хрватским приступним уговором, па се стога у посљедње вријеме као најоптималнија опција за окончање овог спора помиње Суд у Стразбуру.
При томе, наде Хрватске да ће тај спор бити окончан у њихову корист сасвим су неизвијесне, а што се Словеније тиче, њихов министар Жидан може бити миран, јер, како наводе медији, Словенци у овом случају имају наклоност Европске комисије.

Европски извори, наиме, помињу као задовољавајуће рјешење само оно на које пристане Словенија, а то најчешће подразумијева да Хрвати умјесто "теран" користе неки други, сличан назив.

Истина, као олакшавајућу околност по Хрватску и њеног министра Јаковину, медији наводе да му је приликом приступања земље Унији маневарски простор био сужен тиме што стара уредба није предвиђала могућност приговора, а новом уредбом која регулише то питање аутоматски су били признати већ заштићени брендови.

Кад је ријеч о спору поводом "крањске", љубљанско Дело пише да је министар Жидан у том случају доживио пораз од колеге Јаковине, јер ће Хрвати моћи да производ с идентичним називом продају још наредних 15 година,

Етнолог Јанез Богатај, један од иницијатора и аутора заштите крањске кобасице као словеначког производа с географским поријеклом, чак каже да је приједлог Европске комисије, а с којим су се сложиле обе стране у спору, "лудост без преседана".

Министар Јаковина је, након сусрета са Жиданом у Дубровнику изјавио да ће хрватска прехрамбена индустрија у прелазном петнаестогодишњем периоду моћи да производи и продаје крањску кобасицу, што је раздобље у којему би се морала прилагодити и наћи друго име бренда.

"Хрватска је уложила приговор, а Европска комисија је донијела одлуку. Нећу рећи да можемо да будемо задовољни, али морамо да прихватимо компромис ", поручио је Јаковина, док је Жидан истакао да обе државе имају и добар заједнички пројекат за заштиту истарске пршуте, након што се европској регистрацији тог произвада Словенија једно вријеме противила.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Вук

20.11.2014 14:04

Хрвати су у праву за крањску кобасицу. Крањ је одувијек био у Хрватској... :)

ОДГОВОРИТЕ