Hrvati i Slovenci “ratuju” i zbog vina

Nakon što je sukob Slovenije i Hrvatske povodom "kranjske" okončan bar za narednih 15 godina, "rat" zbog vina se nastavlja.

Region 20.11.2014 | 13:41
Hrvati i Slovenci “ratuju” i zbog vina

Naime, čuveno slovenačko vino "teran", povod je sukobu dvije strane, koji će možda okončati i na Sudu u Strazburu.

Istina ni slovenački ministar poljoprivrede Dejan Židan, niti hrvatski kolega Tihomir Jakovina, ne smatraju to političkim, već pravnim pitanjem, te njegovo rjšavanje očekuju od Evropske komisije.
Stvari, međutim, trenutno stoje tako da je "teran" oznakom izvornosti priznat kao "slovensko vino" i na to hrvatska strana nije imala prigovor u trenutku kad je vino registrovano.

To pitanje u međuvremenu nije bilo pokriveno ni hrvatskim pristupnim ugovorom, pa se stoga u posljednje vrijeme kao najoptimalnija opcija za okončanje ovog spora pominje Sud u Strazburu.
Pri tome, nade Hrvatske da će taj spor biti okončan u njihovu korist sasvim su neizvijesne, a što se Slovenije tiče, njihov ministar Židan može biti miran, jer, kako navode mediji, Slovenci u ovom slučaju imaju naklonost Evropske komisije.

Evropski izvori, naime, pominju kao zadovoljavajuće rješenje samo ono na koje pristane Slovenija, a to najčešće podrazumijeva da Hrvati umjesto "teran" koriste neki drugi, sličan naziv.

Istina, kao olakšavajuću okolnost po Hrvatsku i njenog ministra Jakovinu, mediji navode da mu je prilikom pristupanja zemlje Uniji manevarski prostor bio sužen time što stara uredba nije predviđala mogućnost prigovora, a novom uredbom koja reguliše to pitanje automatski su bili priznati već zaštićeni brendovi.

Kad je riječ o sporu povodom "kranjske", ljubljansko Delo piše da je ministar Židan u tom slučaju doživio poraz od kolege Jakovine, jer će Hrvati moći da proizvod s identičnim nazivom prodaju još narednih 15 godina,

Etnolog Janez Bogataj, jedan od inicijatora i autora zaštite kranjske kobasice kao slovenačkog proizvoda s geografskim porijeklom, čak kaže da je prijedlog Evropske komisije, a s kojim su se složile obe strane u sporu, "ludost bez presedana".

Ministar Jakovina je, nakon susreta sa Židanom u Dubrovniku izjavio da će hrvatska prehrambena industrija u prelaznom petnaestogodišnjem periodu moći da proizvodi i prodaje kranjsku kobasicu, što je razdoblje u kojemu bi se morala prilagoditi i naći drugo ime brenda.

"Hrvatska je uložila prigovor, a Evropska komisija je donijela odluku. Neću reći da možemo da budemo zadovoljni, ali moramo da prihvatimo kompromis ", poručio je Jakovina, dok je Židan istakao da obe države imaju i dobar zajednički projekat za zaštitu istarske pršute, nakon što se evropskoj registraciji tog proizvada Slovenija jedno vrijeme protivila.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Vuk

20.11.2014 14:04

Hrvati su u pravu za kranjsku kobasicu. Kranj je oduvijek bio u Hrvatskoj... :)

ODGOVORITE