Био сам разочаран губитком Сарајева

Добро је што је у Дејтону успостављен мир, што је престао бруталан и тежак рат и што имамо Републику Српску. То су за бившег предсједника Народне скупштине и члана делегације РС на дејтонској конференцији Момчила Крајишника највећа достигнућа Дејтонског споразума.

Босна и Херцеговина 20.11.2014 | 08:13
Био сам разочаран губитком Сарајева

У интервјуу поводом 19 година од дејтонских преговора присјећа се тешких разговора са Алијом Изетбеговићем, Крешимиром Зубаком, Фрањом Туђманом, а посебно са Слободаном Милошевићем, чији су превиди скупо коштали РС.

* ГЛАС: Како 19 година касније гледате на Дејтонски споразум с обзиром на то да сте учествовали у преговорима који су претходили његовом закључивању?

КРАЈИШНИК: Све што има историјску димензију са дистанце изгледа другачије него у вријеме када сте директни учесник тог догађаја. На Дејтонски споразум су све стране имале примједбе, а главна наша примједба била је због тога што смо изгубили одређене територије гдје су већински били насељени Срби. Брчко је било проблем зато што је на неки начин била прекинута РС. Гледајући са ове дистанце сигурно је добро што је мир успостављен, што је престао бруталан и тежак рат и што имамо РС. Сматрам да је мир највећа вриједност Дејтонског споразума.

* ГЛАС: На сваку годишњицу изнова се отвара прича о оригиналу Дејтонског споразума. Да ли сте у рукама икада имали оригинал?

КРАЈИШНИК: Никада оригинални документ нисам имао у рукама због тога што га наша делегација није парафирала у Дејтону. Послије је покојни Никола Кољевић у име РС тај документ потписао у Паризу. Ми никада нисмо добили оригинални превод Дејтонског споразума.

* ГЛАС: Знате ли гдје је оригинал и да ли је тачно да га је добио Алија Изетбеговић?

КРАЈИШНИК: Мислим да то није тачно, мада је Изетбеговић могао у Паризу добити тај споразум, јер га је потписао у име Федерације, док је у име РС то урадио Кољевић. У име нас то није могао потписати Слободан Милошевић, који је могао само бити свједок, као и Фрањо Туђман. Није се, међутим, знало ко у име кога потписује, само се тражило да то прође, да буде церемонијално и да испадне да су га потписале српска, хрватска и муслиманска страна, а ко и у име кога, није било битно. Извлачили су се папири и одједанпут је извучен папир да је Милошевић овлашћен да то потпише, иако није био овлашћен. ...

Извор: Глас Српске

Коментари / 28

Оставите коментар
Name

ЛАЈК

20.11.2014 07:43

он је давно прошло свршено вријеме................. архива

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈМО

20.11.2014 07:57

Сада нити једном србину неваља Милосевц,а 90-тих клели сте се у његаа као у тита.Да није било вам његове подрске нити Р неби имали од РС,а није да пријетите некоме нестанком и ратом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ерго

20.11.2014 08:05

Пардон, споразум је у име Републике Босне и Херцеговине потписао А. Изетбеговић. Узмите и претражите на интернету и видјећете да нема нигдје наведено да ико потписује ишта у име РС-а.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лазес

20.11.2014 08:14

па твоја је и Расина била глупа одлука да се напусти Рајвоса , кад се рат заврсио.Ако моји икада додју на власт ти морас добити дозивотну робију ито обавезно присилни рад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Микаило

20.11.2014 08:20

ја мислим да је њемму једино искрено зао сто је закаснио да се закаци на јасле пропалог резима М. Додика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

20.11.2014 08:25

Да Дејтон није потписан РС данас неби било то је очигледно. Ми који се сјећамо тог времена добро знамо каква је офанзива била на потезу Нови Град - Бања Лука - Шипово. Велике колоне избјеглица закрчивале су коридор спаса на Брчком. Бања Лука је већ тада била спакована за повлачење. Највише смо страховали шта ће се догодити ако коридор пресјеку, а то су могли учинити у свако доба. Требало је преживјети онај период и на фронту осјетити страхоту гранатирања срспких села око Мркоњић Града према Бања Луци. Хиљаде граната у минути падале су по Српским цивилима и неутврђеним линијама одбране. Велики страх и паника је владала међу становништвом. Било је то вријеме тоталног расула. Да није потписан Дејтон убјеђен сам да РС данас неби било а без ње ни Срба на овим просторима. Због тога и свих околности требамо славити Дан Дејтона.

ОДГОВОРИТЕ
Name

била

20.11.2014 08:34

је прича да ће се све пустити 20 км до бања луке

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈМО за борца

20.11.2014 08:41

први пут цујем да неки србин истину казе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни Груја

20.11.2014 09:06

Момчило ти си продо Сарајево и иселио Србе. О чему сад причаш и просипаш демагогију. У историји ћеш бити записан као издајник. Твоја подршка Додику је то само потврдила. О твом криминалу и лоповији... неком другом приликом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сарајка

20.11.2014 09:08

Ти си крив за Сарајево. Требало се подијелити Миљацком али теби лицно нине одговарало тако, твоја куца није била на одговарајуцој страни!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

дадо

20.11.2014 09:23

СТО НЕ СПОМЕНЕС КРАЈИСКЕ ОПСТИНЕ СТО СТЕ ДАЛИ ХРВАТИМА 1995 У МИСЛЕЦИ ДА ЦЕ САРАЈЕВО БИТИ СРПСКО

ОДГОВОРИТЕ
Name

босна

20.11.2014 09:24

Зао му је сто није могао отворити бензинску пумпу у центру Сарајева.Задовољио се пумпом на Палама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истини у очи

20.11.2014 09:50

Борац је искрено написао и сам сам судионик тих догађаја и све је то истина.За паметне људе не поновило се!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Батан

20.11.2014 10:38

Момчило, и ја сам 1997 године био више него разочаран понашањем, и тебе и твојих пајташа. Директан си разлог за појављивање лика знаног под именом Милорад Додик и каснијег наставка разваљивања и пљачке свега, и извртања свега наопако. Немој се више оглашавати у јавноссти, само нас све подсјећаш на вријеме у којем сам мрзио неписмену а покварену СДСову елиту. Срећа па ово данашње руководство нема никакве везе са тобом, Калинићем и осталим, већином криминалцима. Вас нису наслиједили ови данашњи руководиоци СДСа - немају никакве везе са вама - вас су наслиједили руководиоци СНСДа, ДНСа и СПа и могу ти рећи да сте за ове набројане, били мала дјеца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

накнадна памет

20.11.2014 11:38

Лицно, овог цовјека никад нисам волио, јер се тај не да вољети! Медјутим цитајуци коментаре, видим да смо сви паметни и да смо сви знали кад, ста и како треба уцинити! Е волио бих да се покусате пројектовати у козу овог цовјека и у то вријеме, па да вас видим... Сви смо генерали послије битке... Фуј

ОДГОВОРИТЕ
Name

валтер

20.11.2014 12:05

Момо , посто литар дизела ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Има ли краја????

20.11.2014 12:06

До кад ће нам више ови метузалеми солити памет? Колико радних мјеста је отворено за његовог мандата? Гаде ми се сви!

ОДГОВОРИТЕ
Name

хео

20.11.2014 12:58

Ови сто данас зиве у РС не знају ни на карти показати Сарајево а да знају ста је тада било у Сарајеву и како се ратовало!

ОДГОВОРИТЕ
Name

рајко б

20.11.2014 13:23

Момо лопове. Све си покрао и продао !

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДОБРО СМО МИ И ПРОШЛИ

20.11.2014 13:37

Добро смо ми и прошли ко нас је водио а срећа је да су и Хрвате и Бошњаке водили исти такви. Па што га нисмо узели Момо док си нас ти као водио, и шта би и да смо га узели. Штета је што ми као нисмо узели све, штета је и што Хрватка као није изашла на Дрину, или што Бошњаци као нису побједили па се можда и с Турском спојили. Та је земља пуна болесника и лудака свих фела и у тој земљи лудило никад и неће проћи, е мој Андрићу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

адвокат

20.11.2014 13:49

Излапели бајин ПАПАК

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац рс

20.11.2014 13:51

највеци лопов у рс богатио се јос прије поцетка рата

ОДГОВОРИТЕ
Name

приједор

20.11.2014 23:47

ГЛАС СРПСКЕ,ПОДГРИЈАВА ОВЕ ЛЕШЕВЕ ПО НАЛОГУ НСРЕТНОГ ДОДИКА ,ДА БИ ГА УПРЕГО ПРОТИВ САВЕЗА ,УЛИЦОМ ЋЕМО СКИНУТИ ОБАДВОИЦУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ах ти старци СДС-а

21.11.2014 00:10

Ја се надам да је од твог СДС-а остало само ова три слова. Поштедите нас свога присуства и коментара, схватите да су нови људи створили нови СДС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац рс

21.11.2014 08:12

Па ти си иселио Србе из Сарајева и треба да залис, уз то требало би те бити срамота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борислав Бисерчић

21.11.2014 16:18

Веома је чудно што Крајишник тврди да није видео оригинални уговор јер је лично имао све предлоге пред собом. Свађао се са Милошевићем око Сарајева али је Милошевић ипак био паметнији јер је инсистирао на целовитости РС и ПРАВУ ДА СЕ СВАКО ВРАТИ НА СВОЈЕ ОГЊИШТЕ. Сарајевски Црби чине огромну већину у великом делу Сарајева и ако заиста желе да се врате они ће владати својим општинама. Проблем је недостатак радних места и услова за живот повратника али ниједна власт није на томе радила. Било би добро када би се на државном нивоу основао буџет за повратак на своје и да се потражи финанцијска помоћ из иностранства за те потребе. Дејтон је гарант да нитко никога неће прегласати али исти тај Дејтон даје свима иста права како у РС тако и у Федерацији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

обрван

21.11.2014 16:42

је створио само проблеме и лопове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Главни Град Републике СРПСКЕ СРПСКО САРАЈЕВО

21.11.2014 22:14

Добарие Деyтон Зауставијоје рат Којису направили Ција И Ватикан .Са Деyтономје република Српска одвојена од Босне Којевисе нема Само Два Ентитета Р.СРПСКА И Федерација Којесу Независне Једна од друге само пријатељски могу дасарадују Затоје Дејтон Један Најбољи Гарант Републике Српске Који Водиу Независност .Требага Постовати И Вратити Надлезности На Републику Српску Којеје Пренео ОХР Требада Оде Избосне Јерсу највеца Сметња Уобнови И републике Српске И Федерације .Срецно Цувари р.Српске И Дејтонског Споразума ЈЕДАН .Поздрав И Срецна Слава Дејтонског Споразума и Дан Полиције Републике СРПСКЕ Увекове Векова Амин.

ОДГОВОРИТЕ