Bio sam razočaran gubitkom Sarajeva

Dobro je što je u Dejtonu uspostavljen mir, što je prestao brutalan i težak rat i što imamo Republiku Srpsku. To su za bivšeg predsjednika Narodne skupštine i člana delegacije RS na dejtonskoj konferenciji Momčila Krajišnika najveća dostignuća Dejtonskog sporazuma.

Bosna i Hercegovina 20.11.2014 | 08:13
Bio sam razočaran gubitkom Sarajeva

U intervjuu povodom 19 godina od dejtonskih pregovora prisjeća se teških razgovora sa Alijom Izetbegovićem, Krešimirom Zubakom, Franjom Tuđmanom, a posebno sa Slobodanom Miloševićem, čiji su previdi skupo koštali RS.

* GLAS: Kako 19 godina kasnije gledate na Dejtonski sporazum s obzirom na to da ste učestvovali u pregovorima koji su prethodili njegovom zaključivanju?

KRAJIŠNIK: Sve što ima istorijsku dimenziju sa distance izgleda drugačije nego u vrijeme kada ste direktni učesnik tog događaja. Na Dejtonski sporazum su sve strane imale primjedbe, a glavna naša primjedba bila je zbog toga što smo izgubili određene teritorije gdje su većinski bili naseljeni Srbi. Brčko je bilo problem zato što je na neki način bila prekinuta RS. Gledajući sa ove distance sigurno je dobro što je mir uspostavljen, što je prestao brutalan i težak rat i što imamo RS. Smatram da je mir najveća vrijednost Dejtonskog sporazuma.

* GLAS: Na svaku godišnjicu iznova se otvara priča o originalu Dejtonskog sporazuma. Da li ste u rukama ikada imali original?

KRAJIŠNIK: Nikada originalni dokument nisam imao u rukama zbog toga što ga naša delegacija nije parafirala u Dejtonu. Poslije je pokojni Nikola Koljević u ime RS taj dokument potpisao u Parizu. Mi nikada nismo dobili originalni prevod Dejtonskog sporazuma.

* GLAS: Znate li gdje je original i da li je tačno da ga je dobio Alija Izetbegović?

KRAJIŠNIK: Mislim da to nije tačno, mada je Izetbegović mogao u Parizu dobiti taj sporazum, jer ga je potpisao u ime Federacije, dok je u ime RS to uradio Koljević. U ime nas to nije mogao potpisati Slobodan Milošević, koji je mogao samo biti svjedok, kao i Franjo Tuđman. Nije se, međutim, znalo ko u ime koga potpisuje, samo se tražilo da to prođe, da bude ceremonijalno i da ispadne da su ga potpisale srpska, hrvatska i muslimanska strana, a ko i u ime koga, nije bilo bitno. Izvlačili su se papiri i odjedanput je izvučen papir da je Milošević ovlašćen da to potpiše, iako nije bio ovlašćen. ...

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 28

Ostavite komentar
Name

LAJK

20.11.2014 07:43

on je davno prošlo svršeno vrijeme................. arhiva

ODGOVORITE
Name

JMO

20.11.2014 07:57

Sada niti jednom srbinu nevalja Milosevc,a 90-tih kleli ste se u njegaa kao u tita.Da nije bilo vam njegove podrske niti R nebi imali od RS,a nije da prijetite nekome nestankom i ratom.

ODGOVORITE
Name

Ergo

20.11.2014 08:05

Pardon, sporazum je u ime Republike Bosne i Hercegovine potpisao A. Izetbegović. Uzmite i pretražite na internetu i vidjećete da nema nigdje navedeno da iko potpisuje išta u ime RS-a.

ODGOVORITE
Name

lazes

20.11.2014 08:14

pa tvoja je i Rasina bila glupa odluka da se napusti Rajvosa , kad se rat zavrsio.Ako moji ikada dodju na vlast ti moras dobiti dozivotnu robiju ito obavezno prisilni rad.

ODGOVORITE
Name

Mikailo

20.11.2014 08:20

ja mislim da je njemmu jedino iskreno zao sto je zakasnio da se zakaci na jasle propalog rezima M. Dodika.

ODGOVORITE
Name

Borac

20.11.2014 08:25

Da Dejton nije potpisan RS danas nebi bilo to je očigledno. Mi koji se sjećamo tog vremena dobro znamo kakva je ofanziva bila na potezu Novi Grad - Banja Luka - Šipovo. Velike kolone izbjeglica zakrčivale su koridor spasa na Brčkom. Banja Luka je već tada bila spakovana za povlačenje. Najviše smo strahovali šta će se dogoditi ako koridor presjeku, a to su mogli učiniti u svako doba. Trebalo je preživjeti onaj period i na frontu osjetiti strahotu granatiranja srspkih sela oko Mrkonjić Grada prema Banja Luci. Hiljade granata u minuti padale su po Srpskim civilima i neutvrđenim linijama odbrane. Veliki strah i panika je vladala među stanovništvom. Bilo je to vrijeme totalnog rasula. Da nije potpisan Dejton ubjeđen sam da RS danas nebi bilo a bez nje ni Srba na ovim prostorima. Zbog toga i svih okolnosti trebamo slaviti Dan Dejtona.

ODGOVORITE
Name

bila

20.11.2014 08:34

je priča da će se sve pustiti 20 km do banja luke

ODGOVORITE
Name

JMO za borca

20.11.2014 08:41

prvi put cujem da neki srbin istinu kaze.

ODGOVORITE
Name

Crni Gruja

20.11.2014 09:06

Momčilo ti si prodo Sarajevo i iselio Srbe. O čemu sad pričaš i prosipaš demagogiju. U istoriji ćeš biti zapisan kao izdajnik. Tvoja podrška Dodiku je to samo potvrdila. O tvom kriminalu i lopoviji... nekom drugom prilikom.

ODGOVORITE
Name

Sarajka

20.11.2014 09:08

Ti si kriv za Sarajevo. Trebalo se podijeliti Miljackom ali tebi licno nine odgovaralo tako, tvoja kuca nije bila na odgovarajucoj strani!!

ODGOVORITE
Name

dado

20.11.2014 09:23

STO NE SPOMENES KRAJISKE OPSTINE STO STE DALI HRVATIMA 1995 U MISLECI DA CE SARAJEVO BITI SRPSKO

ODGOVORITE
Name

bosna

20.11.2014 09:24

Zao mu je sto nije mogao otvoriti benzinsku pumpu u centru Sarajeva.Zadovoljio se pumpom na Palama.

ODGOVORITE
Name

Istini u oči

20.11.2014 09:50

Borac je iskreno napisao i sam sam sudionik tih događaja i sve je to istina.Za pametne ljude ne ponovilo se!

ODGOVORITE
Name

Batan

20.11.2014 10:38

Momčilo, i ja sam 1997 godine bio više nego razočaran ponašanjem, i tebe i tvojih pajtaša. Direktan si razlog za pojavljivanje lika znanog pod imenom Milorad Dodik i kasnijeg nastavka razvaljivanja i pljačke svega, i izvrtanja svega naopako. Nemoj se više oglašavati u javnossti, samo nas sve podsjećaš na vrijeme u kojem sam mrzio nepismenu a pokvarenu SDSovu elitu. Sreća pa ovo današnje rukovodstvo nema nikakve veze sa tobom, Kalinićem i ostalim, većinom kriminalcima. Vas nisu naslijedili ovi današnji rukovodioci SDSa - nemaju nikakve veze sa vama - vas su naslijedili rukovodioci SNSDa, DNSa i SPa i mogu ti reći da ste za ove nabrojane, bili mala djeca.

ODGOVORITE
Name

naknadna pamet

20.11.2014 11:38

Licno, ovog covjeka nikad nisam volio, jer se taj ne da voljeti! Medjutim citajuci komentare, vidim da smo svi pametni i da smo svi znali kad, sta i kako treba uciniti! E volio bih da se pokusate projektovati u kozu ovog covjeka i u to vrijeme, pa da vas vidim... Svi smo generali poslije bitke... Fuj

ODGOVORITE
Name

valter

20.11.2014 12:05

Momo , posto litar dizela ?

ODGOVORITE
Name

Ima li kraja????

20.11.2014 12:06

Do kad će nam više ovi metuzalemi soliti pamet? Koliko radnih mjesta je otvoreno za njegovog mandata? Gade mi se svi!

ODGOVORITE
Name

heo

20.11.2014 12:58

Ovi sto danas zive u RS ne znaju ni na karti pokazati Sarajevo a da znaju sta je tada bilo u Sarajevu i kako se ratovalo!

ODGOVORITE
Name

rajko b

20.11.2014 13:23

Momo lopove. Sve si pokrao i prodao !

ODGOVORITE
Name

DOBRO SMO MI I PROŠLI

20.11.2014 13:37

Dobro smo mi i prošli ko nas je vodio a sreća je da su i Hrvate i Bošnjake vodili isti takvi. Pa što ga nismo uzeli Momo dok si nas ti kao vodio, i šta bi i da smo ga uzeli. Šteta je što mi kao nismo uzeli sve, šteta je i što Hrvatka kao nije izašla na Drinu, ili što Bošnjaci kao nisu pobjedili pa se možda i s Turskom spojili. Ta je zemlja puna bolesnika i ludaka svih fela i u toj zemlji ludilo nikad i neće proći, e moj Andriću.

ODGOVORITE
Name

advokat

20.11.2014 13:49

Izlapeli bajin PAPAK

ODGOVORITE
Name

borac rs

20.11.2014 13:51

najveci lopov u rs bogatio se jos prije pocetka rata

ODGOVORITE
Name

prijedor

20.11.2014 23:47

GLAS SRPSKE,PODGRIJAVA OVE LEŠEVE PO NALOGU NSRETNOG DODIKA ,DA BI GA UPREGO PROTIV SAVEZA ,ULICOM ĆEMO SKINUTI OBADVOICU.

ODGOVORITE
Name

Ah ti starci SDS-a

21.11.2014 00:10

Ja se nadam da je od tvog SDS-a ostalo samo ova tri slova. Poštedite nas svoga prisustva i komentara, shvatite da su novi ljudi stvorili novi SDS.

ODGOVORITE
Name

borac rs

21.11.2014 08:12

Pa ti si iselio Srbe iz Sarajeva i treba da zalis, uz to trebalo bi te biti sramota.

ODGOVORITE
Name

Борислав Бисерчић

21.11.2014 16:18

Веома је чудно што Крајишник тврди да није видео оригинални уговор јер је лично имао све предлоге пред собом. Свађао се са Милошевићем око Сарајева али је Милошевић ипак био паметнији јер је инсистирао на целовитости РС и ПРАВУ ДА СЕ СВАКО ВРАТИ НА СВОЈЕ ОГЊИШТЕ. Сарајевски Cрби чине огромну већину у великом делу Сарајева и ако заиста желе да се врате они ће владати својим општинама. Проблем је недостатак радних места и услова за живот повратника али ниједна власт није на томе радила. Било би добро када би се на државном нивоу основао буџет за повратак на своје и да се потражи финанцијска помоћ из иностранства за те потребе. Дејтон је гарант да нитко никога неће прегласати али исти тај Дејтон даје свима иста права како у РС тако и у Федерацији.

ODGOVORITE
Name

obrvan

21.11.2014 16:42

je stvorio samo probleme i lopove.

ODGOVORITE
Name

Glavni Grad Republike SRPSKE SRPSKO SARAJEVO

21.11.2014 22:14

Dobarie Deyton Zaustavijoje rat Kojisu napravili Cija I Vatikan .Sa Deytonomje republika Srpska odvojena od Bosne Kojevise nema Samo Dva Entiteta R.SRPSKA I Federacija Kojesu Nezavisne Jedna od druge samo prijateljski mogu dasaraduju Zatoje Dejton Jedan Najbolji Garant Republike Srpske Koji Vodiu Nezavisnost .Trebaga Postovati I Vratiti Nadleznosti Na Republiku Srpsku Kojeje Preneo OHR Trebada Ode Izbosne Jersu najveca Smetnja Uobnovi I republike Srpske I Federacije .Srecno Cuvari r.Srpske I Dejtonskog Sporazuma JEDAN .Pozdrav I Srecna Slava Dejtonskog Sporazuma i Dan Policije Republike SRPSKE Uvekove Vekova Amin.

ODGOVORITE