Хрватска одбила да да лиценцу Ер Србији

Хрватске ваздухопловне власти покушавају да спрече да путници из Загреба преко Београда и Ер Србије лете ка другим дестинацијама.

Регион 18.11.2014 | 17:19
Хрватска одбила да да лиценцу Ер Србији

Јутарњи лист пише да је Ер Србија услуге почела да најављује пре  него што је за своје активности у Хрватској добила дозволу хрватских ваздухопловних власти.

"Српска компанија је Хрватској Агенцији за цивилно ваздухопловство поднела захтев за обављање летова између Загреба и Београда. И то је све. Нема захтева за продају карата", пише лист и наводи да је у Агенцији потврђено Јутарњем листу “да је решавање предметног захтева компаније Ер Србије у току".

Лист се позива на незваничне информације из Министарства саобрац́аја, да ће Ер Србија ће моћи да обаваља летове између Загреба и градова у Србији, али путницима из Загреба нец́е моц́и да продаје авионске карте за летове преко Србије за друга одредишта нити ц́е путници из Загреба у Београду смети у трансфер зони да чекају свој следец́и лет.

Наиме, лист наводи да Србија није испунила одредбе Споразума о успостављању европског заједничког ваздушног простора који је потписала са ЕУ као придружена странка. Реч је о скупу прописа који укључују и испуњавање првог и другог прелазног периода како би одређена држава могла остваривати повластице предвиђене споразумом које укључују потпуни приступ тржишту чланица ЕУ као и Исланда и Норвешке.

Авиокомпанија Ер Србија, недавно је најавила увођење летова између Београда и Загреба. Летови би требало да почну у децембру, а како је најављено, између Београда и Загреба летеће се два пута. Уз те летове, Ер Србија путницима из Загреба нуди и наставак лета из Београда према 13 светских дестинација које се налазе у мрежи компаније.

Реч је о летовима за Атину, Абу Даби, Истанбул, Солун, Тел Авив, Москву, Ларнаку, Скопље, Тирану, Софију, Букурешт, Тиват, Подгорицу и Сарајево. Дакле, путнику који у Загребу купи карту за лет Ер Србије за, на пример, Абу Даби компанија омогуц́ава цхецк ин до крајњег одредишта њега и пртљага из Загреба, пише Јутарњи лист. У сврху привлачења путника компанија је кренула у рекламну кампању својих услуга.

Како Србија у овом тренутку није испунила обавезе предвиђене у склопу првог прелазног периода, Ер Србија не може да путницима продаје карте за летове из неке чланице ЕУ преко Београда до неке трец́е дестинације, пише Јутарњи лист.

"До испуњења наведених услова предвиђених споразумом, које оцењује Европска комисија, ваздушни
превозници из држава придружених странака могу обављати ваздушни превоз између било ког места у својој држави и било којег места у било којој држави чланици Европске уније", појашњено је у Агенцији.

То значи, тврде саговорници Јутарњег листа у Министарству саобрац́аја, путник из Загреба може купити само карту до Београда, где ц́е изац́и из авиона са свим својим стварима и напустити простор за међунардоне летове.

Потом ц́е се поново пријавити за лет до следец́е дестинације са купљеном картом у Београду. Тај Споразум, који се колоквијално назива "Отворено небо", најважнији је документ којим се регулишу правила на авионском тржишту и једино Европска комисија може оценити да ли је нека држава испунила његове одредбе.

Саговорници листа тврде да Ер Србија никако не може добити одобрење за продају авионских карата из
Загреба за трец́е десетинације преко Београда. Како је авиокомпанија вец́ почела да продаје карте за такве летове, могла би да има проблема с Европском комисијом и да се суочи с притужбама путника којима нец́е бити омогуц́ена услуга коју су платили.


Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ТРТЕ МРТЕ

18.11.2014 17:44

КО КАЗЕ ДА ХРВАТИ НИСУ БАЛКАНЦИ,,,,САМО ОНИ И НИКО ВИСЕ У СВИЈЕТУ ЕУ СЕ ПОКАЈАЛА СТО ИХ ПРИМИ, НАЈГОРА СУ ДРЗАВА У ЕУ,,,,

ОДГОВОРИТЕ
Name

М

18.11.2014 18:01

Искомплексирана стока.

ОДГОВОРИТЕ