Hrvatska odbila da da licencu Er Srbiji

Hrvatske vazduhoplovne vlasti pokušavaju da spreče da putnici iz Zagreba preko Beograda i Er Srbije lete ka drugim destinacijama.

Region 18.11.2014 | 17:19
Hrvatska odbila da da licencu Er Srbiji

Jutarnji list piše da je Er Srbija usluge počela da najavljuje pre  nego što je za svoje aktivnosti u Hrvatskoj dobila dozvolu hrvatskih vazduhoplovnih vlasti.

"Srpska kompanija je Hrvatskoj Agenciji za civilno vazduhoplovstvo podnela zahtev za obavljanje letova između Zagreba i Beograda. I to je sve. Nema zahteva za prodaju karata", piše list i navodi da je u Agenciji potvrđeno Jutarnjem listu “da je rešavanje predmetnog zahteva kompanije Er Srbije u toku".

List se poziva na nezvanične informacije iz Ministarstva saobraćaja, da će Er Srbija će moći da obavalja letove između Zagreba i gradova u Srbiji, ali putnicima iz Zagreba neće moći da prodaje avionske karte za letove preko Srbije za druga odredišta niti će putnici iz Zagreba u Beogradu smeti u transfer zoni da čekaju svoj sledeći let.

Naime, list navodi da Srbija nije ispunila odredbe Sporazuma o uspostavljanju evropskog zajedničkog vazdušnog prostora koji je potpisala sa EU kao pridružena stranka. Reč je o skupu propisa koji uključuju i ispunjavanje prvog i drugog prelaznog perioda kako bi određena država mogla ostvarivati povlastice predviđene sporazumom koje uključuju potpuni pristup tržištu članica EU kao i Islanda i Norveške.

Aviokompanija Er Srbija, nedavno je najavila uvođenje letova između Beograda i Zagreba. Letovi bi trebalo da počnu u decembru, a kako je najavljeno, između Beograda i Zagreba leteće se dva puta. Uz te letove, Er Srbija putnicima iz Zagreba nudi i nastavak leta iz Beograda prema 13 svetskih destinacija koje se nalaze u mreži kompanije.

Reč je o letovima za Atinu, Abu Dabi, Istanbul, Solun, Tel Aviv, Moskvu, Larnaku, Skoplje, Tiranu, Sofiju, Bukurešt, Tivat, Podgoricu i Sarajevo. Dakle, putniku koji u Zagrebu kupi kartu za let Er Srbije za, na primer, Abu Dabi kompanija omogućava check in do krajnjeg odredišta njega i prtljaga iz Zagreba, piše Jutarnji list. U svrhu privlačenja putnika kompanija je krenula u reklamnu kampanju svojih usluga.

Kako Srbija u ovom trenutku nije ispunila obaveze predviđene u sklopu prvog prelaznog perioda, Er Srbija ne može da putnicima prodaje karte za letove iz neke članice EU preko Beograda do neke treće destinacije, piše Jutarnji list.

"Do ispunjenja navedenih uslova predviđenih sporazumom, koje ocenjuje Evropska komisija, vazdušni
prevoznici iz država pridruženih stranaka mogu obavljati vazdušni prevoz između bilo kog mesta u svojoj državi i bilo kojeg mesta u bilo kojoj državi članici Evropske unije", pojašnjeno je u Agenciji.

To znači, tvrde sagovornici Jutarnjeg lista u Ministarstvu saobraćaja, putnik iz Zagreba može kupiti samo kartu do Beograda, gde će izaći iz aviona sa svim svojim stvarima i napustiti prostor za međunardone letove.

Potom će se ponovo prijaviti za let do sledeće destinacije sa kupljenom kartom u Beogradu. Taj Sporazum, koji se kolokvijalno naziva "Otvoreno nebo", najvažniji je dokument kojim se regulišu pravila na avionskom tržištu i jedino Evropska komisija može oceniti da li je neka država ispunila njegove odredbe.

Sagovornici lista tvrde da Er Srbija nikako ne može dobiti odobrenje za prodaju avionskih karata iz
Zagreba za treće desetinacije preko Beograda. Kako je aviokompanija već počela da prodaje karte za takve letove, mogla bi da ima problema s Evropskom komisijom i da se suoči s pritužbama putnika kojima neće biti omogućena usluga koju su platili.


Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

TRTE MRTE

18.11.2014 17:44

KO KAZE DA HRVATI NISU BALKANCI,,,,SAMO ONI I NIKO VISE U SVIJETU EU SE POKAJALA STO IH PRIMI, NAJGORA SU DRZAVA U EU,,,,

ODGOVORITE
Name

M

18.11.2014 18:01

Iskompleksirana stoka.

ODGOVORITE