Прво поглавље 16. децембра?

Европска комисија предложила је да прво преговарачко поглавље са Србијом, поглавље 32 које се односи на финансијску контролу, буде отворено 16. децембра, пишу "Вечерње новости", позивајући се на извор у Европском савјету.Лист наводи да је такав приједлог стигао у Европски савјет и да то значи да је Србија технички спремна, али да остаје да буде донесена и политичка одлука о којој одлучује Европски савјет.

Србија 18.11.2014 | 11:30
Прво поглавље 16. децембра?

"Приједлог је на столу, а његова судбина зависи од консензуса свих земаља чланица. Очекујемо да би могла да буде донесена тек за неколико седмица", рекао је извор листа из врха бриселске администрације, који додаје да тренутно "нарочито затеже Берлин".

Приједлог Европске комисије пролази у Европском савјету три степена.

Приједлог прво стиже на сто Радне групе за проширење - КОЕЛА, у чијем је саставу по један представник сваке земље чланице.

Уколико Савјет министара утврди да земља испуњава услове за отварање поглавља, стални представник земље предсједавајућег у овом случају, италијански амбасадор у Бриселу шаље званично писмо амбасадору Србије при ЕУ, обавјештавајући га о резултату и тражећи мишљење Србије.

Уколико се постигне обострана сагласност, заказује се Међувладина конференција на којој се поглавље и званично отвара.

У принципу, овакве конференције одржавају се једном током шестомјесечног предсједавања земаља чланица, а Србија се нада да би Италијани у децембру могли да организују ову конференцију непосредно пред завршетак њиховог предсједавања ЕУ.

Коментари / 0

Оставите коментар