Prvo poglavlje 16. decembra?

Evropska komisija predložila je da prvo pregovaračko poglavlje sa Srbijom, poglavlje 32 koje se odnosi na finansijsku kontrolu, bude otvoreno 16. decembra, pišu "Večernje novosti", pozivajući se na izvor u Evropskom savjetu.List navodi da je takav prijedlog stigao u Evropski savjet i da to znači da je Srbija tehnički spremna, ali da ostaje da bude donesena i politička odluka o kojoj odlučuje Evropski savjet.

Srbija 18.11.2014 | 11:30
Prvo poglavlje 16. decembra?

"Prijedlog je na stolu, a njegova sudbina zavisi od konsenzusa svih zemalja članica. Očekujemo da bi mogla da bude donesena tek za nekoliko sedmica", rekao je izvor lista iz vrha briselske administracije, koji dodaje da trenutno "naročito zateže Berlin".

Prijedlog Evropske komisije prolazi u Evropskom savjetu tri stepena.

Prijedlog prvo stiže na sto Radne grupe za proširenje - KOELA, u čijem je sastavu po jedan predstavnik svake zemlje članice.

Ukoliko Savjet ministara utvrdi da zemlja ispunjava uslove za otvaranje poglavlja, stalni predstavnik zemlje predsjedavajućeg u ovom slučaju, italijanski ambasador u Briselu šalje zvanično pismo ambasadoru Srbije pri EU, obavještavajući ga o rezultatu i tražeći mišljenje Srbije.

Ukoliko se postigne obostrana saglasnost, zakazuje se Međuvladina konferencija na kojoj se poglavlje i zvanično otvara.

U principu, ovakve konferencije održavaju se jednom tokom šestomjesečnog predsjedavanja zemalja članica, a Srbija se nada da bi Italijani u decembru mogli da organizuju ovu konferenciju neposredno pred završetak njihovog predsjedavanja EU.

Komentari / 0

Ostavite komentar