Нове мјере против џихадиста

Тим стручњака Уједињених нација за терористичку организацију Ал Каида препоручио је увођење нових мера против џихадиста, које ће омогућити одузимање цистерни са нафтом које напуштају подручја Сирије и Ирака под контролом Исламске државе, или Ал-Нусра Фронта.

Свијет 18.11.2014 | 10:00
Нове мјере против џихадиста

У документу који је синоћ упућен Савету безбедности УН, стручњаци су такође препоручили да СБ уведе глобални мораторијум на извоз антиквитета из Сирије и Ирака, као и да наложи свим земљама да не издају дозволе за слетање и полетање авиона који долазе или крећу пут одредишта на територијама које контролишу поменуте две терористичке групе, пренела је агенција АП.

Осмочлани тим је, међутим, упозорио да те мере, иако могу да играју значајну улогу у ометању деловања исламиста из ИС и Ал-Нусра Фронта, нису довољне да уклоне претњу коју те групе представљају по Блиски Исток, али и читав свет.

Тим стручњака УН је позвао владе да у већој мери размењују информације о џихадистима и да све земље уведу мере забране продаје оружја, регрутовања и финансирања терористичких организација.

Извештај тима је објављен као одговор на захтев Савета безбедности од 15. августа, којим се тражила процена претње коју представља Исламска држава, чији су борци заузели велика подручја Сирије и Ирака, као и сиријске филијале Ал Каиде, Ал-Нусра Фронта.

Обе групе су искористиле конфликт у Сирији између режимских и побуњеничких снага "као изговор да привуку донације и добровољце из читавог света, што им је омогућило да добију милионе долара и привуку хиљаде страних бораца-терориста", истакао је тим стручњака УН. 

Коментари / 0

Оставите коментар