Nove mjere protiv džihadista

Tim stručnjaka Ujedinjenih nacija za terorističku organizaciju Al Kaida preporučio je uvođenje novih mera protiv džihadista, koje će omogućiti oduzimanje cisterni sa naftom koje napuštaju područja Sirije i Iraka pod kontrolom Islamske države, ili Al-Nusra Fronta.

Svijet 18.11.2014 | 10:00
Nove mjere protiv džihadista

U dokumentu koji je sinoć upućen Savetu bezbednosti UN, stručnjaci su takođe preporučili da SB uvede globalni moratorijum na izvoz antikviteta iz Sirije i Iraka, kao i da naloži svim zemljama da ne izdaju dozvole za sletanje i poletanje aviona koji dolaze ili kreću put odredišta na teritorijama koje kontrolišu pomenute dve terorističke grupe, prenela je agencija AP.

Osmočlani tim je, međutim, upozorio da te mere, iako mogu da igraju značajnu ulogu u ometanju delovanja islamista iz IS i Al-Nusra Fronta, nisu dovoljne da uklone pretnju koju te grupe predstavljaju po Bliski Istok, ali i čitav svet.

Tim stručnjaka UN je pozvao vlade da u većoj meri razmenjuju informacije o džihadistima i da sve zemlje uvedu mere zabrane prodaje oružja, regrutovanja i finansiranja terorističkih organizacija.

Izveštaj tima je objavljen kao odgovor na zahtev Saveta bezbednosti od 15. avgusta, kojim se tražila procena pretnje koju predstavlja Islamska država, čiji su borci zauzeli velika područja Sirije i Iraka, kao i sirijske filijale Al Kaide, Al-Nusra Fronta.

Obe grupe su iskoristile konflikt u Siriji između režimskih i pobunjeničkih snaga "kao izgovor da privuku donacije i dobrovoljce iz čitavog sveta, što im je omogućilo da dobiju milione dolara i privuku hiljade stranih boraca-terorista", istakao je tim stručnjaka UN. 

Komentari / 0

Ostavite komentar