Неће бити отказа за Србе

Неће бити отказа за Србе на северу Косова и Метохије, каже Марко Ðурић, директор владине канцеларије за сарадњу с медијима.

Србија 18.11.2014 | 07:47
Неће бити отказа за Србе

''Функционисање привремених органа на северу КиМ није било предмет преговора ни приликом потписивања Бриселског споразума ни после тога'', рекао је Ðурић на питање ''Политике'' да ли заиста следе откази за око 2.000 Срба на северу Косова који раде у локалним самоуправама и предузећима и финансирају се из локалних буџета, и то на основу Бриселског споразума.

Ðурић је подсетио да су на северу КиМ, на основу Бриселског споразума, проведени локални избори, на којима су изабрани градоначелници. 

Он тврди да евентуална интеграције радника у локалној самоуправи у општинске структуре које би биле формиране у неком будућем периоду није покретано у току бриселских разговора.

Ðурић је, у вези са информацијама које стижу са севера Косова да ће општински радници бити десетковани по још непознатим критеријумима, а да ће радници јавних предузећа бити проглашени за технолошки вишак, истакао да ''није истина да ће доћи до отпуштања радника у јавним комуналним предузећима, дирекцијама, Пореској управи и другим институцијама на подручју КиМ".

Ðурић је објаснио да, на северу Косова, први пут ове године, поред буџета општина, то јест привремених органа који се финансирају из буџета Србије, постоји и буџет Приштине.

''Дакле, имамо институције и администрацију Републике Србије, које у наредном периоду остају такве какве јесу'', нагласио је Ðурић.

У локалним самоуправама где су по Бриселском споразуму изабрани градоначелници, Приштина је инсистирала да у њен буџет буду увршћени и здравство и просвета са подацима о броју запослених.

''А то су заправо људи који би били на дуплим платама - и на платама Београда и на платама Приштине (број тих људи је мањи од броја оних који би добијали само плату од Београда)'', рекао је Ðурић.

Он сматра да је неопходно да се отворе разговори са Приштином о будућем функционисању локалне администрације како се не би удвостручавала средства, да се, неретко, не би улагало и из Београда и из Приштине и из међународне заједнице за исте пројекте, чиме би се отварала простор за злоупотребе. 

''Спремни смо да са Приштином започнемо дијалог о функционисању општинских администрација, који ни у којем случају не може да резултира отказима или смањењем броја радних места за Србе на северу Косова'', рекао је Ðурић.

Коментари / 0

Оставите коментар