Вукчевић: Недопустив притисак Хрватске

Званичници Хрватске су се неколико пута оглашавали поводом повратка Војислава Шешеља у Србију уз напомену да га треба даље процесуирати.

Србија 17.11.2014 | 23:01
Вукчевић: Недопустив притисак Хрватске

“Неразумљива ми је побуда представника друге државе да врши притисак на правосуђе друге државе. Имамо добре односе са представницима правосуђа те исте државе, па сам мало затечен, да не кажем, збуњен“, рекао је Вукчевић.Он је додао да је недопустив такав однос представника извршне власти Хрватске.

“Мени је несхватљива мотивација за такве изјаве... Без обзира на све, такво понашање је неприхватљиво. Замислите да они одређују на ком нивоу ће Тужилаштво гонити извршиоце кривичних дела ратног злочина... То је деликатна материја, а овде је присутно неразумевање комплексности материје“, истакао је Вукчевић уз напомену да не жели да даје било какве политичке изјаве.Тужилац је констатовао да српско Тужилаштво има одличну сарадњу са Тужилаштвом за ратне злочине у Хрватској.“Ми имамо добру сарадњу већ десет година, свакодневно комуницирамо, размењујемо море информација и ту је постигнут одређени успех“, додао је Вукчевић.Он је напоменуо да нико са стране неће одређивати, посебно не представници извршне власти друге државе кога ће Тужилаштво гонити.

“Наш посао је да гонимо све оне за које постоје докази да су на било који начин учествовали у ратним злочинима. Ми то већ радимо, већ смо ставили наредбу да се спроведе истрага против једног генерала“, рекао је Вукчевић.На питање зашто српско Тужилаштво није спроводило истраге на високом нивоу, тужилац наводи да је то било у надлежности Хашког трибунала.“Хаг је преузео да гони средњи и високи ниво, нисмо могли да се мешамо у рад Хашког трибунала, а када је то престало, ми смо почели да радимо“, закључио је Вукчевић.

Данас је министарка спољних послова Хрватске Весна Пусић истакла да ће своје европске колеге упозорити на отежавајућу околност у југоисточној Европи насталу пуштањем на слободу Војислава Шешеља.

О Шешељевом пуштању на привремену слободу говорио је и председник Хрватске Иво Јосиповић, док је Пусићева у првој изјави по повратку Шешеља изјавила саучешће Србији.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

ОКСИГЕН

17.11.2014 23:11

Да ли је овде реч о малој балканској нацији која би на утабаним стазама усташтва и геноцида држала лекције другим државама како ће се понашати у властитој земљи? Ако је овдје ријеч о тој земљи у којој су нацисти и усташе "своји на своме" , 70 година након пораза нацистичке и фашистичке авети, онда им морам рећи да су залутали у прошлост...ако су уопште из те прошлости икада и изашли. Они су и даље у 1941.години када су Хитлера са одушевљењем дочекали у главном граду "лијепе њихове" ... И да они Србима држе лекције о злочинима и злочинцима?! Па само прије два дана у Италији, на утакмици, показали су своје право лице. Небитна мала нација са зачеља ЕУ никада неће имати ту моћ да Србима буде препрека на путу ка ЕУ, јер њих, усташке сљедбенике, нико ништа и не пита. Срећан им пут у мрачну прошлост ножа, усташке каме и Јасеновца . Тачка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

17.11.2014 23:54

А гдје си ти прије био?! Не могу да схватим да браниш Шешеља. Пошао сам на спавање па ми се учинило да будан сањам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук

18.11.2014 05:50

Комсије Хрвати...нисте се тако забринули и бунили кад су пустили Готовину и остале злоцинце, сто наредисе злоцине над недузним српским цивилима и сто протјерасе двјеста хиљада Срба!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВАСА

18.11.2014 06:52

А мој срецкане, па ти си све заборавио ста си прицао и ским си ста договарао, вазно ти је било да су СРБИ у Хагу.

ОДГОВОРИТЕ