Vukčević: Nedopustiv pritisak Hrvatske

Zvaničnici Hrvatske su se nekoliko puta oglašavali povodom povratka Vojislava Šešelja u Srbiju uz napomenu da ga treba dalje procesuirati.

Srbija 17.11.2014 | 23:01
Vukčević: Nedopustiv pritisak Hrvatske

“Nerazumljiva mi je pobuda predstavnika druge države da vrši pritisak na pravosuđe druge države. Imamo dobre odnose sa predstavnicima pravosuđa te iste države, pa sam malo zatečen, da ne kažem, zbunjen“, rekao je Vukčević.On je dodao da je nedopustiv takav odnos predstavnika izvršne vlasti Hrvatske.

“Meni je neshvatljiva motivacija za takve izjave... Bez obzira na sve, takvo ponašanje je neprihvatljivo. Zamislite da oni određuju na kom nivou će Tužilaštvo goniti izvršioce krivičnih dela ratnog zločina... To je delikatna materija, a ovde je prisutno nerazumevanje kompleksnosti materije“, istakao je Vukčević uz napomenu da ne želi da daje bilo kakve političke izjave.Tužilac je konstatovao da srpsko Tužilaštvo ima odličnu saradnju sa Tužilaštvom za ratne zločine u Hrvatskoj.“Mi imamo dobru saradnju već deset godina, svakodnevno komuniciramo, razmenjujemo more informacija i tu je postignut određeni uspeh“, dodao je Vukčević.On je napomenuo da niko sa strane neće određivati, posebno ne predstavnici izvršne vlasti druge države koga će Tužilaštvo goniti.

“Naš posao je da gonimo sve one za koje postoje dokazi da su na bilo koji način učestvovali u ratnim zločinima. Mi to već radimo, već smo stavili naredbu da se sprovede istraga protiv jednog generala“, rekao je Vukčević.Na pitanje zašto srpsko Tužilaštvo nije sprovodilo istrage na visokom nivou, tužilac navodi da je to bilo u nadležnosti Haškog tribunala.“Hag je preuzeo da goni srednji i visoki nivo, nismo mogli da se mešamo u rad Haškog tribunala, a kada je to prestalo, mi smo počeli da radimo“, zaključio je Vukčević.

Danas je ministarka spoljnih poslova Hrvatske Vesna Pusić istakla da će svoje evropske kolege upozoriti na otežavajuću okolnost u jugoistočnoj Evropi nastalu puštanjem na slobodu Vojislava Šešelja.

O Šešeljevom puštanju na privremenu slobodu govorio je i predsednik Hrvatske Ivo Josipović, dok je Pusićeva u prvoj izjavi po povratku Šešelja izjavila saučešće Srbiji.

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

ОКСИГЕН

17.11.2014 23:11

Да ли је овде реч о малој балканској нацији која би на утабаним стазама усташтва и геноцида држала лекције другим државама како ће се понашати у властитој земљи? Ако је овдје ријеч о тој земљи у којој су нацисти и усташе "своји на своме" , 70 година након пораза нацистичке и фашистичке авети, онда им морам рећи да су залутали у прошлост...ако су уопште из те прошлости икада и изашли. Они су и даље у 1941.години када су Хитлера са одушевљењем дочекали у главном граду "лијепе њихове" ... И да они Србима држе лекције о злочинима и злочинцима?! Па само прије два дана у Италији, на утакмици, показали су своје право лице. Небитна мала нација са зачеља ЕУ никада неће имати ту моћ да Србима буде препрека на путу ка ЕУ, јер њих, усташке сљедбенике, нико ништа и не пита. Срећан им пут у мрачну прошлост ножа, усташке каме и Јасеновца . Тачка.

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

17.11.2014 23:54

A gdje si ti prije bio?! Ne mogu da shvatim da braniš Šešelja. Pošao sam na spavanje pa mi se učinilo da budan sanjam.

ODGOVORITE
Name

Vuk

18.11.2014 05:50

Komsije Hrvati...niste se tako zabrinuli i bunili kad su pustili Gotovinu i ostale zlocince, sto naredise zlocine nad neduznim srpskim civilima i sto protjerase dvjesta hiljada Srba!

ODGOVORITE
Name

VASA

18.11.2014 06:52

A moj sreckane, pa ti si sve zaboravio sta si pricao i skim si sta dogovarao, vazno ti je bilo da su SRBI u Hagu.

ODGOVORITE