Данас освештање споменика цару Николају

Његова светост патријарх московски и цијеле Русије Кирил данас ће, у присуству патријарха српског Иринеја, освештати споменик руском цару Николају Другом Романову у Београду.

Србија 16.11.2014 | 10:48
Данас освештање споменика цару Николају

Овај свечани чин у присуству великодостојника српске и руске правослване цркве, као и државних званичника, почеће у 12.30 часова у Улици краља Милана, гдје је постављен споменик цару Николају. 

Том догађају претходиће литургија у храму Светог Саве на Врачару, која почиње у 9.00 часова. 

Менаџер града Београда Горан Весић рекао је раније да се постављањем споменика посљедњем руском цару одаје почаст владару који је задужио Србију, спасивши велики број српских војника послије преласка Албаније у Првом свјетском рату. 

"Пошто су савезници оклевали да пошаљу бродове по Србе, Николај Романов је запретио да ће Русија иступити из рата. Иницијатива да се овом  владару у Београду подигне споменик настала је одмах после рата, али се
на њену реализацију чекало готово пуних 100 година", рекао је Весић. 

Споменик је донација Русије, а аутори су руски вајар Андреј Коваљчук и академик Генадиј Правоторов. 

Налази се у Дјевојачком парку код бивше зграде Скупштине Србије, на мјесту гдје се за вријеме Кнежевине Србије налазило Руско посланство.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Коментар

16.11.2014 12:01

Драго ми је због овога јер је цар Николај заиста помогао српском народу, драго ми је и сто је патријарх московски досао . Патријарх Иринеј ме као вјерника непријатно изненадио када ја досао подрзати кандидата СНСД а као сто би ме изненадио такодје непријатно да је подрзао и супротног кандидата СДС а јер не треба да се мијеса у политику и на тај нацин раздваја народ. Црква би требала да буде та која уједињује српски народ а не да га раздваја. Могао је доци послије избора а не бас дан пред изборе толико је оцигледно јасно и провидно о цему се ради.

ОДГОВОРИТЕ