Danas osveštanje spomenika caru Nikolaju

Njegova svetost patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril danas će, u prisustvu patrijarha srpskog Irineja, osveštati spomenik ruskom caru Nikolaju Drugom Romanovu u Beogradu.

Srbija 16.11.2014 | 10:48
Danas osveštanje spomenika caru Nikolaju

Ovaj svečani čin u prisustvu velikodostojnika srpske i ruske pravoslvane crkve, kao i državnih zvaničnika, počeće u 12.30 časova u Ulici kralja Milana, gdje je postavljen spomenik caru Nikolaju. 

Tom događaju prethodiće liturgija u hramu Svetog Save na Vračaru, koja počinje u 9.00 časova. 

Menadžer grada Beograda Goran Vesić rekao je ranije da se postavljanjem spomenika posljednjem ruskom caru odaje počast vladaru koji je zadužio Srbiju, spasivši veliki broj srpskih vojnika poslije prelaska Albanije u Prvom svjetskom ratu. 

"Pošto su saveznici oklevali da pošalju brodove po Srbe, Nikolaj Romanov je zapretio da će Rusija istupiti iz rata. Inicijativa da se ovom  vladaru u Beogradu podigne spomenik nastala je odmah posle rata, ali se
na njenu realizaciju čekalo gotovo punih 100 godina", rekao je Vesić. 

Spomenik je donacija Rusije, a autori su ruski vajar Andrej Kovaljčuk i akademik Genadij Pravotorov. 

Nalazi se u Djevojačkom parku kod bivše zgrade Skupštine Srbije, na mjestu gdje se za vrijeme Kneževine Srbije nalazilo Rusko poslanstvo.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Komentar

16.11.2014 12:01

Drago mi je zbog ovoga jer je car Nikolaj zaista pomogao srpskom narodu, drago mi je i sto je patrijarh moskovski dosao . Patrijarh Irinej me kao vjernika neprijatno iznenadio kada ja dosao podrzati kandidata SNSD a kao sto bi me iznenadio takodje neprijatno da je podrzao i suprotnog kandidata SDS a jer ne treba da se mijesa u politiku i na taj nacin razdvaja narod. Crkva bi trebala da bude ta koja ujedinjuje srpski narod a ne da ga razdvaja. Mogao je doci poslije izbora a ne bas dan pred izbore toliko je ocigledno jasno i providno o cemu se radi.

ODGOVORITE