Ово су најскупље серије икада снимљене

У филмске и серијске пројекте свакога дана улаже се све више новца, а продуценти очекују да ће им се уложено вратити десетоструко, па не штеде на опреми на сету и у плаћању глумаца.

Забава 16.11.2014 | 10:16
Ово су најскупље серије икада снимљене

Иако би многи претпоставили да су серије на које се троши највише новца акционе, због разних специјалних ефеката и пиротехнике, стварност другачија.

Портал финанцесонлине.цом открио је којих десет серија су најскупље икада.

ПРИЈАТЕЉИ - 10 милиона по епизоди Моника, Рејчел, Фиби, Џои, Чендлер и Рос држали су милионе гледалаца уз мале екране током десет година, тачније од 1994. до 2004. Сетови за серију чинили су кафић, апартмани и повремене друге локације, што није могло потрошити много новца, али су се глумачки хонорари временом мењали.

Џенифер Енистон, Куртни Кокс, Лиса Кудроу, Мет Лебланк, Метју Пери и Дејвид Швимер су успели да 75.000 долара, колико су примили за пилот епизоду, претворе у милион долара по епизоди, за сваког појединачно. НБЦ-ева серија је тако доспела на врх топ листе најскупљих серија икада, јер је у просеку за сваку епизоду потрошено 10 милиона долара. 

РОМЕ - 9 милиона по епизоди
Животна прича Луцијуса Воренуса и Титуса Пулоа испричано кроз свакодневницу Римског царства. Масивни сетови, живописни костими учинили су “Роме” једном од најскупљих серија икада снимљених.

Током две сезоне које су емитоване од 2005. до 2007, “Роме” је пресликао детаљан стил живота политичара, војника и обичних људи у време Старог Рима.
Гледаност је била велика, па је студио размишљао и о снимњу филма. Снимање једне епизоде ове серије коштало је девет милиона долара.

ИГРА ПРЕСТОЛА - 6 милиона по епизоди
Са 275 глумаца, сетом у стилу средњег века, оружјем и костимима, али и разноврсним локацијама изабраним за снимање, које укључују Хрватску, Ирску и Малту, “Гаме оф Тхронес” нашла се на трећем месту листе најскупљих серија.

Једна епизода ове серије кошта шест милиона долара, а још није познато колико је потрошено на пилот, мада се претпоставља да је износ између пет и десет милиона.ХБО је за разлику од других продукцијских кућа новац првенствено усмерио на прелепе и огромне сетове, уместо на плаћање глумаца.

ЦАРСТВО ПОРОКА - 5 милиона по епизоди
ХБО телевизија није штедела на снимању ове серије. Свака епизода коштала је пет милиона долара, а требало је око 15 дана за њено снимање. Према извештавању "УСА Тодаy", сет “Боардwалк Емпире” који је био специјално направљен и смештен у Бруклину, коштао је сам два милиона долара, а пилот епизода, коју је режирао Мартин Скорсезе је потрошила 18 милиона.


Радња ове серије смештена је у време прохибиције и прати Накија Томсона, шверцера који је политичар и гангстер. Емитовање серије је завршено недавно, а добила је похвале и критичара и публике.

ДЕАДWООД - 4.5 милиона по епизоди
Ова вестерн серија имала је три веома успешне сезоне које су емитоване од марта 2004. до августа 2006. Радња “Деадwоода” вратила је гледаоце у XИX век на територију Дакоте, а главни ликови били су Сет Булок, Вајлд Бил и Каламити Џејн.

Серија је имала веома скупоцен сет, чак 4.5 милиона по епозоди, али и велики број глумаца који су енормно повећали трошак буџета, па је упркос доброј гледаности студио одлучио да је заврши и уместо наставка сними два филма.Са друге стране, уложено у сет се на неки начин вратило, с обзиром на то да је “Деадwоод” награђен са пет Емија за дизајн и костимографију.

ИЗГУБЉЕНИ - 4 милиона по епизоди
Ова серија почела је са емитовањем 2004. године, као комбинација научне фантастике “Буцк Рогерс” и “Спаце 1999”, са мрвицом “Зона сумрака” момената.
“Изгубљени” се састоје од 121. епизоде у оквиру шест сезона, а били су толико популарна да је поставила одређене стандарде на телевизији, а касније је инспирисала и креаторе “Фласхфорwард” и “Тхе Евент” серија.


Епизоде из прве сезоне у просеку је гледало више од 15 милиона људи, а критичари су је сврстали у десет најбољих серија у историји телевизије.


Радња се одвијала на чудном острву где су се путници срушеног авиона борили да преживе и врате у цивилизацију, па су сет на Хавајима и плата за екипу (с обзиром на то да је пад авиона преживело 70 људи, број глумаца је био велики) захтевали велика улагања. Тако је једна епизода серије “Лост” коштала четири милиона долара.

ФРИНГЕ - 4 милиона по епизоди
Снимање једне епизоде ове серије у просеку је коштало Фоx телевизију четири милиона долара, али је у пилот епизоду уложено чак 10.

Научно фантастична серија која се емитовала на Фоxу од 2008. до 2013. године прати авантуре научника и његовог сина, који се удружују са агенцијом ФБИ како би истраживали необичне случајеве. Убрзо је серија почела да губи гледаоце због веома компликованих прича које је било веома тешко пратити, нарочито ако пропустите неку епизоду.

ТЕРРА НОВА - 3.9 милиона по епизоди
Британски сценариста Кели Марсел, пронашао је инспирацију у серији “Ланд оф тхе Лост”, али једина сличност између ње и “Терра Нове” је породица која се бори да преживи у месту које насељавају и диносауруси.

Радња “Терра Нове” се затим креће у другом правцу и у њеном центру је породица која напушта умирућу планету Земљу и враћа се у њену прошлост са одређеним бројем људи, како би преживели.

Серија се приказивала веома кратко од септембра до децембра 2011. године. Иако је публика очекивала наставак, то се није догодило, а разлог је то што је снимање једне епизоде коштало 3,9 милиона долара.
Ово није био једини проблем - снимање је текло веома брзо, али је постпродукција за једну епизоду трајала шест недеља што је дупло више времена од просека.

УРГЕНТНИ ЦЕНТАР - 2 милиона по епизоди
У питању је једна од најдуговечнијих серија, која је завршена 331. епизодом, а у којој је главну улогу тумачио Џорџ Клуни. Аутор серије Мајкл Кричтон имао је у глави идеју за сценарио још током седамдесетих, али је успео да сними серију тек након што је остварио сарадњу са Стивеном Спилбергом на филму “Парк из доба јуре”.

“Ургентни центар” снимао се у згради напуштене болнице у Лос Анђелесу, па у почетку није било потребно пуно улагања у сет. Ипак, након завршетка емитовања, прорачун је показао да је свака епизода у просеку коштала два милиона, а до тога је дошло јер су Клуни и колеге постали веома популарни, па су били у могућности да захтевају већи хонорар.


Трошак се исплатио, јер је серија била веома гледана, а од 124 Еми номинације награђена је са 22.

СЕА ПАТРОЛ - милион по епизоди
“Сеа Патрол” у аустралијској продукцији је по епизоди у просеку коштала милион долара. Она се веома успешно емитовала у периоду од 2007. до 2011. године, а током пет сезона гледаоци су могли да прате фиктивне ликове поморске краљевске флоте.


За ову серију било је потребно издвојити милион долара по епизоди због скупоцених бродова, екипе за логистику и великог броја глумаца, али и статиста.

Коментари / 0

Оставите коментар