Ovo su najskuplje serije ikada snimljene

U filmske i serijske projekte svakoga dana ulaže se sve više novca, a producenti očekuju da će im se uloženo vratiti desetostruko, pa ne štede na opremi na setu i u plaćanju glumaca.

Zabava 16.11.2014 | 10:16
Ovo su najskuplje serije ikada snimljene

Iako bi mnogi pretpostavili da su serije na koje se troši najviše novca akcione, zbog raznih specijalnih efekata i pirotehnike, stvarnost drugačija.

Portal financesonline.com otkrio je kojih deset serija su najskuplje ikada.

PRIJATELJI - 10 miliona po epizodi Monika, Rejčel, Fibi, Džoi, Čendler i Ros držali su milione gledalaca uz male ekrane tokom deset godina, tačnije od 1994. do 2004. Setovi za seriju činili su kafić, apartmani i povremene druge lokacije, što nije moglo potrošiti mnogo novca, ali su se glumački honorari vremenom menjali.

Dženifer Eniston, Kurtni Koks, Lisa Kudrou, Met Leblank, Metju Peri i Dejvid Švimer su uspeli da 75.000 dolara, koliko su primili za pilot epizodu, pretvore u milion dolara po epizodi, za svakog pojedinačno. NBC-eva serija je tako dospela na vrh top liste najskupljih serija ikada, jer je u proseku za svaku epizodu potrošeno 10 miliona dolara. 

ROME - 9 miliona po epizodi
Životna priča Lucijusa Vorenusa i Titusa Puloa ispričano kroz svakodnevnicu Rimskog carstva. Masivni setovi, živopisni kostimi učinili su “Rome” jednom od najskupljih serija ikada snimljenih.

Tokom dve sezone koje su emitovane od 2005. do 2007, “Rome” je preslikao detaljan stil života političara, vojnika i običnih ljudi u vreme Starog Rima.
Gledanost je bila velika, pa je studio razmišljao i o snimnju filma. Snimanje jedne epizode ove serije koštalo je devet miliona dolara.

IGRA PRESTOLA - 6 miliona po epizodi
Sa 275 glumaca, setom u stilu srednjeg veka, oružjem i kostimima, ali i raznovrsnim lokacijama izabranim za snimanje, koje uključuju Hrvatsku, Irsku i Maltu, “Game of Thrones” našla se na trećem mestu liste najskupljih serija.

Jedna epizoda ove serije košta šest miliona dolara, a još nije poznato koliko je potrošeno na pilot, mada se pretpostavlja da je iznos između pet i deset miliona.HBO je za razliku od drugih produkcijskih kuća novac prvenstveno usmerio na prelepe i ogromne setove, umesto na plaćanje glumaca.

CARSTVO POROKA - 5 miliona po epizodi
HBO televizija nije štedela na snimanju ove serije. Svaka epizoda koštala je pet miliona dolara, a trebalo je oko 15 dana za njeno snimanje. Prema izveštavanju "USA Today", set “Boardwalk Empire” koji je bio specijalno napravljen i smešten u Bruklinu, koštao je sam dva miliona dolara, a pilot epizoda, koju je režirao Martin Skorseze je potrošila 18 miliona.


Radnja ove serije smeštena je u vreme prohibicije i prati Nakija Tomsona, švercera koji je političar i gangster. Emitovanje serije je završeno nedavno, a dobila je pohvale i kritičara i publike.

DEADWOOD - 4.5 miliona po epizodi
Ova vestern serija imala je tri veoma uspešne sezone koje su emitovane od marta 2004. do avgusta 2006. Radnja “Deadwooda” vratila je gledaoce u XIX vek na teritoriju Dakote, a glavni likovi bili su Set Bulok, Vajld Bil i Kalamiti Džejn.

Serija je imala veoma skupocen set, čak 4.5 miliona po epozodi, ali i veliki broj glumaca koji su enormno povećali trošak budžeta, pa je uprkos dobroj gledanosti studio odlučio da je završi i umesto nastavka snimi dva filma.Sa druge strane, uloženo u set se na neki način vratilo, s obzirom na to da je “Deadwood” nagrađen sa pet Emija za dizajn i kostimografiju.

IZGUBLJENI - 4 miliona po epizodi
Ova serija počela je sa emitovanjem 2004. godine, kao kombinacija naučne fantastike “Buck Rogers” i “Space 1999”, sa mrvicom “Zona sumraka” momenata.
“Izgubljeni” se sastoje od 121. epizode u okviru šest sezona, a bili su toliko popularna da je postavila određene standarde na televiziji, a kasnije je inspirisala i kreatore “Flashforward” i “The Event” serija.


Epizode iz prve sezone u proseku je gledalo više od 15 miliona ljudi, a kritičari su je svrstali u deset najboljih serija u istoriji televizije.


Radnja se odvijala na čudnom ostrvu gde su se putnici srušenog aviona borili da prežive i vrate u civilizaciju, pa su set na Havajima i plata za ekipu (s obzirom na to da je pad aviona preživelo 70 ljudi, broj glumaca je bio veliki) zahtevali velika ulaganja. Tako je jedna epizoda serije “Lost” koštala četiri miliona dolara.

FRINGE - 4 miliona po epizodi
Snimanje jedne epizode ove serije u proseku je koštalo Fox televiziju četiri miliona dolara, ali je u pilot epizodu uloženo čak 10.

Naučno fantastična serija koja se emitovala na Foxu od 2008. do 2013. godine prati avanture naučnika i njegovog sina, koji se udružuju sa agencijom FBI kako bi istraživali neobične slučajeve. Ubrzo je serija počela da gubi gledaoce zbog veoma komplikovanih priča koje je bilo veoma teško pratiti, naročito ako propustite neku epizodu.

TERRA NOVA - 3.9 miliona po epizodi
Britanski scenarista Keli Marsel, pronašao je inspiraciju u seriji “Land of the Lost”, ali jedina sličnost između nje i “Terra Nove” je porodica koja se bori da preživi u mestu koje naseljavaju i dinosaurusi.

Radnja “Terra Nove” se zatim kreće u drugom pravcu i u njenom centru je porodica koja napušta umiruću planetu Zemlju i vraća se u njenu prošlost sa određenim brojem ljudi, kako bi preživeli.

Serija se prikazivala veoma kratko od septembra do decembra 2011. godine. Iako je publika očekivala nastavak, to se nije dogodilo, a razlog je to što je snimanje jedne epizode koštalo 3,9 miliona dolara.
Ovo nije bio jedini problem - snimanje je teklo veoma brzo, ali je postprodukcija za jednu epizodu trajala šest nedelja što je duplo više vremena od proseka.

URGENTNI CENTAR - 2 miliona po epizodi
U pitanju je jedna od najdugovečnijih serija, koja je završena 331. epizodom, a u kojoj je glavnu ulogu tumačio Džordž Kluni. Autor serije Majkl Kričton imao je u glavi ideju za scenario još tokom sedamdesetih, ali je uspeo da snimi seriju tek nakon što je ostvario saradnju sa Stivenom Spilbergom na filmu “Park iz doba jure”.

“Urgentni centar” snimao se u zgradi napuštene bolnice u Los Anđelesu, pa u početku nije bilo potrebno puno ulaganja u set. Ipak, nakon završetka emitovanja, proračun je pokazao da je svaka epizoda u proseku koštala dva miliona, a do toga je došlo jer su Kluni i kolege postali veoma popularni, pa su bili u mogućnosti da zahtevaju veći honorar.


Trošak se isplatio, jer je serija bila veoma gledana, a od 124 Emi nominacije nagrađena je sa 22.

SEA PATROL - milion po epizodi
“Sea Patrol” u australijskoj produkciji je po epizodi u proseku koštala milion dolara. Ona se veoma uspešno emitovala u periodu od 2007. do 2011. godine, a tokom pet sezona gledaoci su mogli da prate fiktivne likove pomorske kraljevske flote.


Za ovu seriju bilo je potrebno izdvojiti milion dolara po epizodi zbog skupocenih brodova, ekipe za logistiku i velikog broja glumaca, ali i statista.

Komentari / 0

Ostavite komentar